18.03.2021 | 14:56
Путин към Байдън: Бъди жив и здрав!
САЩ ще трябва да се съобразяват с Русия (Видео)

Какво бих му отговорил? Бих му казал: бъди здрав! Пожелавам му много здраве! Казвам това без ирония, без шега“. Така руският президент Владимир Путин коментира думите на американския си колега Джо Байдън, който преди ден в интервю за ABC определи държавния глава на Русия като “убиец”.

Освен това Байдън каза, че Путин ще трябва да плати цена заради намесата в американските избори.  Путин коментира думите на Байдън на онлайн среща с представители на обществеността на Крим и Севастопол по повод 7-ата годишнина от присъединяването на Крим към Русия.
„Както се чувства, така говори”, коментира Путин за Байдън.  “САЩ ще трябва да се съобразяват с Русия”, добави той.
САЩ не желаят подобряване на отношенията с Русия и Москва ще анализира подхода си и какви мерки да предприеме, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. „Не бих коментирал това многословно. Ще кажа само, че това са много лоши изказвания на президента на САЩ. Той категорично не иска да подобрява отношенията с нашата страна. И занапред ще се ръководим точно от това“, каза Песков.
Говорителят на Кремъл посочи, че не може да каже със сигурност дали Путин планира да реагира лично на изявленията на Байдън. Руският подход ще бъде анализиран с участието на посланика на Русия във Вашингтон Анатолий Антонов, поканен в Москва за консултации и „за преразглеждане на руско-американските отношения“.
Зам.-председателят на Съвета на федерацията Константин Косачов коментира от своя страна, че „подобни изявления са неприемливи при всякакви обстоятелства и неизбежно рязко изострят двустранните ни отношения“.
„Отзоваването на руския посланик от Вашингтон в Москва за консултации е бърза, адекватна и единствено правилна реакция в такава ситуация. Американската страна. Подозирам, че няма да е последната, ако не последват разяснения и извинения от американската страна“, пише Косачов във Фейсбук. „Това е вододел. Всички очаквания за новата политика на новата администрация на САЩ по отношение на Русия оттекоха в канала след това грубиянско изявление“, каза сенаторът.
Той подчерта, че „подобни оценки по принцип не са допустими от устата на държавник от такъв ранг“.
В същото време Косачов отбеляза, че тази позиция се заема от президента на държавата, „която според експертни оценки хвърля бомба някъде по планетата на всеки 12 минути“. „В резултат от 2001 г. над 500 хиляди души са загинали от действията на Америка. Можете ли да коментирате това, г-н Байдън?“, попита Косачов.
Преди ден Байдън каза в интервю за телевизия ABC, че руското ръководство ще трябва да „плати цената“ във връзка с опитите на Москва за намеса в американските избори. Освен това Байдън отговори утвърдително на въпрос дали смята Путин за убиец.
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране