21.09.2022 | 11:30
Путин обяви мобилизация и заплаши с ядрена война
Руският президент обеща подкрепа на анексираните чрез референдуми завладени украински територии

Руският президент Владимир Путин обяви днес частична мобилизация на запасняците, които са преминали наборна военна служба, и заплаши с ядрено оръжие Украйна, под предлог че тя отправяла такива заплахи към Русия. Неговото обръщение по телевизията, което снощи бе отложено по неизвестни причини, възвести ескалация на войната, която след „частичната мобилизация“ излиза от неговата терминология на „специална военна операция“.

„Мобилизационните дейности започват от днес“, каза Путин, който вече подписа указ за извършването им. Той успокои мобилизираните, че ще получават заплати и социални осигуровки като професионалните войници, сражаващи се в Украйна. На наборна военна служба ще подлежат само гражданите, които са служили във въоръжените сили, имат определени военни специалности и съответен опит. Призованите ще преминат допълнителна военна подготовка преди изпращане в поделенията.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че целта на частичната мобилизация е да се призоват в армията допълнително 300 000 души. Теоретично при обща мобилизация Русия може да събере 25 000 000 души. От призоваване в армията са освободени възрастните, болните, затворниците и работещите в отбранително-промишления комплекс. Частичната мобилизация няма да засегне учениците и студентите.

Шойгу обясни, че „мобилизацията се провежда за контрол над освободените територии“. Това означава, че призованите ще имат на първо време военно-полицейски функции в завладените области, за да могат вече тренираните в боеве професионалисти да се съсредоточат на фронтовата линия.

Като обвини Украйна, че говори за сдобиване с ядрено оръжие, Путин я предупреди в обръщението си, че „Русия ще използва всички налични в нейно разположение средства“, което означава, че е готов да прибегне до ядрения арсенал на страната си. Той призна, че армията, която засега използва само конвенционални оръжия, полага големи усилия, защото фронтовата линия е разтегната на повече от 1000 км. ️Според Шойгу „всички видове въоръжени сили на Русия, включително ядрената триада, изпълняват поставената от президента задача“.

Военният министър пресметна, че в Украйна са загинали 5937 руски войници, а е унищожена половината украинска армия. Числата предизвикаха възмущение дори в средите на руските военни кореспонденти на фронта.

Според Путин „основните цели на специалната военна операция остават непроменени – ЛНР е напълно освободена, а ДНР е частично освободена“. „Русия бе помолена да подкрепи референдумите“, които се готвят в двете отцепнически републики, а също в Херсонска и Запорожка област.“Ще направим всичко, за да гарантираме безопасното провеждане на референдумите“, каза той. Това означава, че анексирането на завладените територии се дирижира пряко от Кремъл.

За да оправдае агресивното си поведение, Путин използва познатата си пропагандна риторика: „Режимът на репресии в цяла Украйна беше засилен по най-тежък начин. Политиката на сплашване, терор и насилие приема все по-страшни варварски форми. Украинският народ е превърнат в пушечно месо. Нямаме морално право да даваме близките ни хора да бъдат разкъсани от палача, не можем да не откликнем на стремежите им сами да определят бъдещето си.“ Зверствата и военните престъпления на руската армия останаха извън полезрението му.

Освен срещу Украйна Путин се нахвърли и срещу държавите, които го поставиха в международна изолация: „Целта на Запада е да отслаби, раздели и унищожи страната ни. Те директно казват, че през 1991 г. успяха да разцепят СССР, а сега е дошъл моментът за самата Руска федерация да се разпадне на много воюващи региони. Западът даде директна инструкция на Киев да наруши всички споразумения с Русия, постигнати по време на преговорите. Западът прекрачи всяка граница, безотговорни политици говорят за доставка на нападателни оръжия на Украйна, удари с оборудване срещу Русия. Ядреният шантаж се използва от Запада.“

Срещу нас „започна и ядрен шантаж. Става дума не само за поощрявания от Запада обстрел на Запорожката АЕЦ, който създава опасност от ядрена катастрофа, а и за изказвания на някои високопоставени представители на водещи държави от НАТО за възможността и допустимостта за използване срещу Русия на оръжие за масово поразяване, на ядрено оръжие“, каза Путин.

„На тези, които си позволяват такива изявление по отношение на Русия, искам да припомня, че нашата страна също разполага с различни средства за поразяване, а по някои компоненти и с по-съвременни средства от тези, с които разполагат страните от НАТО. И при заплаха за териториалната цялост на страната ни, ще използваме всички налични средства за защитата на Русия и на нашия народ. Това не е блъф“, подчерта руският лидер.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране