07.12.2022 | 20:15
Путин: Русия може да се бие в Украйна дълго време
Той изрази негодувание, че западните правозащитни организации смятат Русия за "държава втора категория, която изобщо няма право на съществуване

Руският президент Владимир Путин каза днес, че армията на Русия може да се сражава в Украйна дълго време, но според него няма нужда да се мобилизират още войници на този етап, предаде Ройтерс.

„Що се отнася до продължителността на специалната военна операция, разбира се, това може да бъде дълъг процес“, заяви Путин на предавано по телевизията заседание на руския Съвет за правата на човека.

По думите му обаче засега „няма смисъл“ от допълнителна мобилизация, след като през септември и октомври бяха мобилизирани 300 000 запасняци.

Путин каза, че от общия брой мобилизирани 150 000 сега са разположени в Украйна, а 77 000 от тях вече са включени в състава на бойни подразделения, докато останалите изпълнява отбранителни функции.

По време на предавано по телевизията заседание на руския Съвет за правата на човека Путин изрази негодувание, че западните правозащитни организации смятат Русия за „държава втора категория, която изобщо няма право на съществуване“.

„Това е, с което си имаме работа“, каза руският президент и добави: „Може да има само един отговор от наша страна – да защитаваме своите национални интереси. И ще правим точно това. Нека никой не се залъгва“.

„Да, ще правим това с различни методи и средства. На първо място, разбира се, ще се съсредоточим върху мирните средства, но ако нямаме друг избор, ще се защитаваме с всички налични средства“, каза още Путин.

Путин нарече „геноцид“ водната блокада на Донецк от страна на украинските сили, предаде ТАСС.

„Какво е това? Това са обекти за водоснабдяване, контролирани от украинските въоръжени сили, които възпрепятстват снабдяването с вода на този милионен град. Ето това е геноцид, това е просто продължение на геноцида“, каза руският лидер.

„Никой не обръща внимание на това! Никой!“, добави той.

Тази (ситуация) е още едно потвърждение на това, че правим всичко правилно. Просто нямаме друг избор да действаме другояче“, отбеляза Путин.

Думите на руският президент бяха в отговор на коментари на член на руския Съвет за правата на човека, който каза, че украинските сили обстрелват жилищни райони в контролираната от Русия част от Донецка област.

Украйна понесе тежки цивилни загуби по време на войната, но Русия отрича да взема на прицел цивилни, посочва Ройтерс.

Путин допълни, че опасността от ядрена война нараства, но отбеляза, че Русия „не си е изгубила ума“ и смята собствения си ядрен арсенал за средство за сдържане.

Руският президент каза обаче, че Русия ще защитава своята територия и тази на съюзниците си „с всички налични средства“, като допълни, че именно Вашингтон, а не Москва, разполага т.нар. „тактически“ ядрени оръжия в други държави.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране