04.10.2021 | 11:38
Путин с имот в Монако, Зеленски имал офшорка
Чешкият премиер Андрей Бабиш не е декларирал офшорка, която е купила две къщи в Южна Франция за 12 милиона лири

Руският президент Владимир Путин има тайна собственост в Монако, а чешкият премиер Андрей Бабиш не е декларирал офшорка, която е купила две къщи в Южна Франция за 12 милиона лири. Това сочи новото мащабно разследване, публикувано вчера от Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ).

Разследването на така наречените „Pandora Papers“, в което участват около 600 журналисти от десетки медии, включително The Washington Post и The Guardian, се основава на изтичането на около 11,9 милиона документа от 14 компании, предоставящи финансови услуги по света.

„Pandora Papers“ разкриват, че кралят на Йордания има собственост за над 70 милиона лири във Великобритания и САЩ. Бившият премиер на Англия Тони Блеър пък е спестил 312 000 лири данъци при покупката на лондонския си офис. Той купува офшорка, която притежава сградата.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е прехвърлил офшорка малко преди да спечели изборите.

Юридическа фирма, основана от президента на Кипър Никос Анастиадис е предоставяла филшиви собственици на компании, включително и на руски олигарх с обвинения за измама

Президентът на Еквадор Гиермо Ласо има тръст в Северна Дакота, който плаща всеки месец на близките му.

Неофициалната трета съпруга на бившия президент на Казахстан Нурсултан Назърбаев – Асел Курманбаева е получила 30 милиона долара за нищо от офшорки.

Сръбският финансов  министър Синиша Мали през Trydent Trust има луксозни имоти в България. През 2015 г. Мали отрече да притежава 24 апартамента в елитен жилищен комплекс на българското Черноморие. Той дори обеща да даде на журналистите ключовете от тези апартаменти, ако докажат, че наистина са негови. Сега това се знае със сигурност.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране