17.06.2022 | 23:47
Путин: САЩ се смятат за Господ. Превратът в Украйна през 2014 г. е причина за днешните проблеми
Русия навлиза в нова ера като мощна, суверенна страна и ще стане още по-силна, заяви руският президент

Русия не е съгласна да забрави за кървавия държавен преврат в Украйна през 2014 г., който е причината за днешните проблеми, каза руският лидер в реч на Международния икономически форум в Санкт Петербург​​​​.

Създаването на заплахи за Руската федерация в Украйна е сравнимо с това Русия създаде антиамерикански плацдарм в Мексико, каза Путин. По думите му, украинският народ е талантлив, има голям потенциал, рано или късно ситуацията ще се нормализира там, подобряването на отношенията е неизбежно. ЕС не е военна организация, така че Русия не е против влизането на Украйна, каза още Владимир Путин.

Русия навлиза в нова ера като мощна, суверенна страна и ще стане още по-силна, заяви руският президент на форума. Според него „Съединените щати са се назначили за Господ Бог на Земята, но световната общност в крайна сметка ще се върне към разбирането, че трябва да живее по правилата“. Само армията и флотът могат да гарантират сигурността на Русия, каза Путин. Той подчерта, че Русия не заплашва никого с ядрени оръжия, но всеки трябва да знае че ще ги използва, ако трябва да защити свой суверенитет.

От юридическа гледна точка действията на Русия в Донбас са в пълно съответствие с международното право – за разлика например от действията на САЩ в Либия или Ирак, заяви Путин. Той добави, че Русия ще защитава интересите на хората в Донбас и ще уважава всеки избор, който те направят по отношение на бъдещето на този регион. Ако правата на рускоговорящите се зачитаха в Крим, нямаше да има проблеми, каза Путин.

Същевременно той нарече ударите на украинските въоръжени сили по жилищните райони на Донецк „престъпление срещу човечеството“.

Според него след разпадането на СССР Русия е направило всичко, за да развива благоприятни междудържавни отношения с Украйна. Владимир Путин е убеден, че възстановяването на отношенията с Украйна е неизбежно, и подчерта, че Руската федерация желае просперитет на всички свои съседи. Относно евентуалното присъединяване на Украйна към ЕС, той заяви, че Русия няма нищо против, тъй като това не е военен блок. Украинският народ е талантлив, има голям потенциал, рано или късно ситуацията ще се нормализира там, подобряването на отношенията е неизбежно, заяви руският президент. Според него структурата на украинската икономика ще изисква големи субсидии и страната рискува да се превърне в колония на ЕС. По думите му, от Украйна в чужбина са необходими само царевица и гори, а „Карпатите скоро ще оплешивеят“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране