29.07.2015 | 0:01
Путин съжали Европа заради зависимостта й от САЩ
Политиката на Барак Обама е имперска

Руският лидер Владимир Путин заяви, че САЩ са велика държава и той се отнася към нея и народа й с уважение и голяма любов. Президентът направи това признание в пространно интервю за швейцарската медия RTS, пред която коментира най-актуалните въпроси от световната политика.

“Русия не иска конфронтация, но ще защитава своите интереси. Това, към което се стремим, е стратегически баланс на силите по целия свят. За военна заплаха от страна на Русия говорят или недобросъвестни хора, или такива, които разбират зле международната ситуация”, категоричен е президентът.

“Надпреварата във въоръжаването започна в момента, когато САЩ излязоха от договора за противоракетна отбрана и започнаха да създават своя собствена система за ПРО, като част от глобална система за стратегическа отбрана. И тогава ние заявихме, че сме принудени да предприемем съответните мерки, за да съхраним стратегическия баланс на силите”, обясни Путин. “Дори американските наблюдатели са на мнение, че в политиката на Вашингтон е налице имперски уклон, което вреди на самите Съединени щати“, коментира руският лидер и уточни, че позицията му не е продиктувана от някакъв антиамериканизъм. „Уважавам и се отнасям с голяма любов към САЩ и американския народ. Но едностранните действия на Вашингтон и опитите за разпростиране на американската юрисдикция по цял свят са неприемливи и разрушителни за международните отношения”, аргументира се Путин.

“САЩ, разбира се, са велика страна. Създаденото за няколко столетия от американския народ е наистина впечатляващо. Но това не значи, че днешното ръководство на страната има право да прави каквото си пожелае по света, да хваща някого и да го тика в затвора, действайки на принципа “който не е с нас, е против нас”, подчертава Путин. Той призовава Европа към по-голяма независимост от САЩ. “Странна е необходимостта от съветване с Вашингтон при преговори от страна на Европа. Европа трябва да проявява по-голяма независимост и суверенитет”, счита Путин, според когото САЩ се явяват и основните виновници за проблемите с имигрантите на стария континент.

Коментирайки тероризма, държавният глава отбеляза, че отношението на Запада към ислямския екстремизъм напоследък е претърпяло коренна промяна. “Когато ние започвахме борбата срещу ислямския екстремизъм, сблъсквайки се с проблеми в Кавказ, с удивление констатирах, че не срещаме подкрепа, въпреки неоспоримите доказателства, че воювахме с представители на “Ал Кайда”.

“Казвах на колегите си, включително и от Европа: “Не виждате ли какво се случва?” А те ми отвръщаха: “Да, виждаме, но не можем да ви подкрепим поради различни причини, вътрешнополитически и международни”. “Добре”, казвам аз. “Не ни подкрепяйте, но и не ни пречете”. „Сега Европа и САЩ осъзнаха реалната опасност от крайните проявление на радикализма и сами започнаха борба срещу него. Както казваме у нас: “По-добре късно, отколкото никога”. Путин изтъкна, че Москва разчита на диалог със Запада и по други въпроси, като урегулирането на ситуацията в Украйна и икономическото сътрудничество.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране