02.02.2021 | 16:50
Путин ще остане като Владимир Отровителя на гащи
Масови арести пред съда в Москва преди и по време на делото срещу руския опозиционер Навални

Масови арести белязаха часовете преди началото на делото срещу руския опозиционер Алексей Навални.

Пред малко завърши изявлението му в съдебната зала. Той иронизира, че след Александър Освободител Русия ще има Владимир Отровителя на гащи. (Очаквайте речта на Невални в подробности)

Около сградата на Московския градски съд, където вече започнаха изслушванията, са усилени мерките за сигурност. При спирка „Преображенски площад“ на метрото има няколко автомобила на Росгвардия и полицията. Бойци от ОМОН пък са блокирали най-близкия до спирката път към съда, като пускат само служители на съда и хора, живеещи в района. Хора, чакащи трамвай на близката спирка са отпращани да продължават пеша, защото трамваят няма да спира днес на нея.

По-късно, с идването на повече протестиращи и любопитни, пристигнаха и допълнителни полицейски части.

Повече от 100 души бяха арестувани преди началото на делото, сред тях имаше и петима журналисти, след които и двама от интернет сайта Mash, който направи репортажа от строителнтите работи по „Двореца на Путин“ преди няколко дни.

Арестите продължават и след началото на изслушванията, съобщава „Независимая газета“, като твърди, че задържаните вече са почти 100 човека.

Симоновският районен съд на Москва разглежда в сградата на Московския градски съд искането на Федералната служба за изпълнение на наказанията условната присъда на Алексей Навални да бъде заменена с ефективна. Прокуратурата обяви, че ще подкрепи искането. Аргументът за това е, че Алексей Навални многократно е нарушавал наложената му мярка за неотклонение „подписка“.

Навални беше докаран в съда от СИЗО-1 „Матроска тишина“. Според РИА Новости, в съда се намират наблюдатели – представители на 18 държави, сред които САЩ, Канада, Швейцария, Германия, Нидерландия, Норвегия, Швеция, Чехия, Великобритания, Латвия, Полша и Австрия. Първоначално, РИА Новости съобщи, че сред дипломатите в съда е бил и български представител.

Делото бе насрочено за 10 ч. московско време днес, но след това бе отложено за 11 ч. по молба на адвокатите на Навални, които поискаха да им се предостави време да съгласуват позициите си с подсъдимия. В съда около 9.40 ч. влезе и съпругата на Навални – Юлия, която вчера бе осъдена на глоба 20 000 рубли (220 евро) за участието си в протестите.

Руският опозиционер беше осъден през 2014 година за присвояване на финансови средства на 3 години и половина години затвор, с 5-годишен изпитателен срок. Навални бе задържан на 17 януари т.г. на летището в Москва на връщане от Германия, където бе на лечение в продължение на 5 месеца. В момента Навални излежава 30-дневна административна присъда за нарушаване на условната присъда.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране