18.08.2022 | 10:11
Путин: Западът губи хегемонията си
Русия няма да използва ядрено и химическо оръжие в Украйна

САЩ се опитват да удължат конфликта в Украйна и подклаждат противоречия в Азия, Африка и Латинска Америка, заяви Владимир Путин във видеообръщение пред Х Московска конференция по международна сигурност.

„За да удържат своята хегемония, на тях (страните от Запада – б.р.) им трябват конфликти. Именно за това те отредиха на народа на Украйна ролята на пушечно месо, реализираха проекта анти-Русия, затваряха си очите за разпространяването на нацистката идеология, за масовите убийства срещу народа на Донбас, снабдяваха и продължават да снабдяват киевския режим с оръжия, в това число тежки“, изтъкна Путин. Той добави, че руската военна операция в Украйна се провежда изцяло според устава на ООН, а целите й са ясно определени – да гарантира сигурността на Русия и на руските граждани, да защити от геноцид жителите на Донбас.

„Глобалните елити с всички сили се опитват да запазят изплъзващата им се хегемония и власт, да държат народите в хватката на неоколониалния световен ред. Тяхната хегемония означава стагнация за целия останал свят, за цялата цивилизация, означава мракобесие и ликвидиране на културата. Това е неолиберален тоталитаризъм“, категоричен бе Путин. Той подчерта, че „всичко се прави в името на една цел – да съхранят доминацията си, модела, който им позволява да паразитират върху целия свят, както е било векове наред.

Но вече се очертава многополярно световно устройство, все повече държави избират суверенитета, пътя на свободното развитие, като се опират на своите самобитност, традиции и ценности“, изтъкна Путин.

Русия няма нужда да използва ядрени оръжия в Украйна, заяви на конференцията министър на отбраната Сергей Шойгу. Той нарече „абсурдни“ твърденията за възможността Русия да използва химическо оръжие в Украйна. По думите му САЩ и Великобритания планират военните операции в Украйна. Шойгу увери, че „спазването на Женевската конвенция за правилата при водене на война винаги са били и остават в центъра на вниманието на командирите на всички равнища“.

2 коментара

  1. бай каза:

    Доказани похвати на КГБ кадър..
    Да обиниш противника в това в което ти самият вършиш….

  2. Брей каза:

    Значи според Путин, може да нападаш суверенни държави и да спазваш при това устава на ООН?
    Сериозно ли?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране