21.07.2022 | 12:13
Путин заплаши: Гответе се за чутовна инфлация, цените ще литнат нагоре!
Вината за поскъпването била на Запада, твърди руският президент

Вината за енергийната криза и поскъпването на енергоизточниците е на Запада, който неоснователно се опитва да я прехвърли на Русия. Опитите да се ограничи обемът на доставки и стойността на руския петрол ще повишат цените му до небесата. А доставките на руски газ за европейския пазар може да продължат да намаляват. Това заяви руският президент Владимир Путин пред руски медии в Техеран след участието си в срещата с лидерите на Иран и Турция.

На въпрос дали се верни твърденията, че “Газпром” може да спре да изпълнява задълженията си към европейските потребители и да прекрати подаването на газ, Путин отвърна: “Газпром” винаги е изпълнявал, изпълнява и ще продължи да изпълнява своите задължения”. “Това, че нашите партньори прехвърлят собствените си грешки върху Русия и “Газпром”, няма никакви основания”, посочи Путин.

Той припомни, че през първите шест месеца на 2020 г. цената на газа в Европа е била 100 евро за 1000 куб. м, през първата половина на миналата година – 250 евро за 1000 куб. м, а в днешни дни вече е 1700 евро за 1000 куб. м. И обясни, че за това поскъпване вината е на погрешната енергийна политика на европейските страни. “Те са големи специалисти в областта на нетрадиционните отношения и решиха и в областта на енергетиката да заложат на нетрадиционните видове енергия – слънчева, вятърна. Но зимата се оказа дълга, а вятър нямаше – и това е”, подчерат руският президент. И отбеляза, че именно това е положило началото на ръста на цените на енергията, а не някакви действия на Русия или на “Газпром”.

По отношение на намалелите доставки на газ за Европа Путин обясни, че те се дължат на няколко действия, които отново са дело на Запада, а не на руската страна. Първо – неочакваното решение на Украйна да спре един от маршрутите за доставки на синьо гориво за Европа, което по думите на Путин се е случило по “политически съображения”. След това Полша въведе санкции върху газопровода “Ямал – Европа”, през които са били доставяни към 33 млрд. куб. м газ годишно, с което тръбата на практика е била закрита. Следва проблемът със “Северен поток 1” – един от основните маршрути, по който годишно минават 55 млрд. куб. м газ. Там намаляването на доставките се дължи на липсата на една турбина, която бе изпратена за ремонт в Канада, но се оказа под наложените санкции. “Какво общо има “Газпром” с това? “Газпром” е готов да доставя толкова, колкото е нужно. Те (Западът) сами го спряха”, обясни Путин.

Той предупреди, че подобни проблеми се задават и в сферата с търговията с петрол и петролни продукти. “Чуваме някакви налудничави идеи за ограничаване на обемите руски петрол и лимит за цената на руския петрол. Това е същото, което се случи с газа. Резултатът ще бъде същият – повишаване на цените. Цените ще литнат до небесата”, отбеляза Путин.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране