30.08.2023 | 11:03
Радев готви нова сглобка
Конфликтът между Бойко Борисов и Кирил Петков да се задълбочи и това да доведе до разпад на крехкото мнозинство

Нова сглобка ще замени досегашната веднага след местния вот, довери пред „Галерия“ политик от мнозинството. Разправиите между ПП –ДБ и ГЕРБ добили още по-сериозни измерения, което обнадеждавало загряващите за есен стари нови служебни министри. С някой от тях дори вече били водени разговори.

Бъдещето управление на Радев щяло сериозно да ревизира действията на не-коалицията, твърдят депутати. Налице били не толкова скандални далавери, колкото допуснати поради некомпетентност грешки. Особено щателно щели да бъдат проверявани земеделието, транспорта и енергетиката.

Президентските емисари, обикалящи страната в навечерието на кметската надпревара, успяха да ядосат дори Корнелия Нинова, която разкри плановете на Радев да стъпи в местната власт. Това обаче не попречи на неговите фенове по места да излязат от редиците на БСП, както и на други партии, за да се явят като независими.

Очаква се на предстоящите избори пропрезидентските кметове да бъдат напълно достатъчни, за да подготвят следващите парламентарни избори. Политици и наблюдатели прогнозират, че те отново ще са предсрочни- веднага след месните.

Очаква се конфликтът между Бойко Борисов и Кирил Петков да се задълбочи и това да доведе до разпад на крехкото мнозинство. Втвърдяването на тона на Радев, който в словото си по повод Шипченската епопея отправи силни упреци към политиците, се дължало именно на амбициите му да се вклини и да се възползва максимално от ситуацията.

Една от целите на сегашните управляващи беше да лишат президента от възможността да спира правителствените предложения за главен секретар на МВР и за шефове на службите. Това засега все още не е направено, но се видя колко важен за Радев е сегашният главсек на МВР. Човекът на този пост има сериозен достъп до информация и бил особено полезен, ако следващото служебно правителство се за заеме с ревизия на министрите от сглобката.

ПП-ДБ И ГЕРБ изглежда доскоро имаха в лицето на Радев общ враг, но към момента изглежда, че Борисов по-скоро би искал да запази добрите си отношения с държавния глава, отколкото да влезе в пряка конфронтация с него.

Ако обаче сегашния Парламент промени няколко закона – за МВР, за ДАНС, ДАР и за военното разузнаване, ще отреже мераците на Радев да контролира всичко в държавата. Поведението на ГЕРБ по тази линия ще бъде красноречиво, за бъдещето на сглобката – дали тя ще дочака планираната ротация или ще се сбъднат прогнозите за нейния разпад наесен.

Обявеното от Радев на Шипка движение „3 март“ вероятно е поредната му заявка за преки политически действия.

Тя обаче беше критикувана от наблюдатели като не е особено подходяща за държавен глава, който по Конституция трябва да е обединител, а не да застава срещу политическите виждания на част от обществото.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране