21.11.2022 | 16:16
Радев към ДБ: Хората от моята кохорта са завършили американски академии, а от вашата – съветски
Скандал между президента и "Демократична България" на консултациите днес

В престрелка заради решението на парламента страната ни да даде оръжия на Украйна се превърна началото на срещата между Румен Радев и „Демократична България“. Това е шестата поред консултация на президента преди завъртането на рулетката с мандатите за съставяне на правителство. Президентът Радев обяви, че ще връчи третия мандат след Нова година, за да не се отиде на предсрочни избори в най-тежките зимни месеци.

Президентът Румен Радев вкара “Демократична България“ в обяснителен режим за военната помощ към Украйна.

„Най-важният ни ангажимент към НАТО е да можем да поддържаме нашите отбранителни способности. Вие казвате, че ще дадем оръжие на Украйна, но ще получим такова от Алианса, както са направили други държави. Как си го представяте?“, попита Радев.

„Никога не сме обвързвали тези два процеса. Никога не сме казвали първо даваме, после – получаваме. Лошото е, че поредица от правителства отказаха да са активни и трябваше да се намеси парламентът. Вие пък месеци наред твърдите, че подобно решение ще ни вкара във война. Не трябваше ли тогава да свикате КСНС и да ни запознаете с информацията за конкретните рискове за България от тази война“, посочи от своя страна Иванов.

„Още февруари превантивно свиках КСНС. Националната сигурност изисква изключително отговорно отношение, не търпи аматьорски изпълнения, изисква гаранции“, контрира президентът.

Той направи препратка към публикация на Иванов в социалните мрежи и каза: „Хората от моята кохорта са завършили американски академии, а от вашата – съветски“.

Моята кохорта са хора, които са изминали цялата военна кариера. Които са достигнали върха на професионалната военна подготовка.

Вижте вашите хора какво са постигнали, къде са работили“

Консултациите започнаха на 26 октомври, като Радев вече разговаря с ГЕРБ-СДС, „Продължаваме Промяната“, ДПС, „Възраждане“ и БСП. След „Демократична България“ остава само „Български възход“.

По време на консултациите с представителите на коалицията държавният глава в остър тон каза, че е “kрайно критичен към призивите на „Демократична България“ да се разоръжим на прага на войната, преди да се въоръжим с нова техника, която да усвоим“.

Той поиска конкретни разчети от ДБ за военната помощ за Украйна, а съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов защити позицията на България да изпрати въоръжение.

По повод военната помощ за Украйна Иванов опонира на Радев, че военната помощ ни въвлича във войната. „Това не е просто двустранен конфликт. Това е част от една дългосрочна политика на Путин по реконструиране на неговото политическо влияние в Източна Европа“, каза Христо Иванов. Не трябва да се зариваме в пясъка, а да носим евроатлантическа отговорност. „Ако Путин успее, това не е в наш интерес, защото това означава всеки, с политика на силата, да налага своите интереси в нашия регион“, добави той. Беше важно да дадем политически знак, обоснова Иванов решението на НС за изпращане на оръжие на Киев.

Президентът обаче попита „какво получиха тези държави, които предоставиха оръжие“.

„Мисля, че сме на консултации за съставяне на правителство“, отвърна Христо Иванов.

„Никога не сме казвали – първо даваме, после получаваме“, отрече лидерът на ДБ. Иванов допълни, че воденето на преговори се отнася до изпълнителната власт.

„Не считате ли, че ако имате такава информация, че това ще ни вкара във война, да свикате КСНС и да ни предоставяте информация“, отвърна той на въпроса с въпрос той към президента.

„Аз съм направил до момента 4 КСНС и винаги ефектът, резултатът е един и същ. Националната сигурност изисква гаранции, а не пустословие. Понеже се спекулира как Словакия дала комплекс С-300 и получила „Пейтриът“. Нищо подобно“, репликира Радев. И посочи, че такива с такива комплекси са им услужили от Германия, но не са техни. „Съвременните въоръжени системи са високотехнологични системи, логистична база, обучение, подготовка, анализ и организационни промени. Тоест, с един месец това не може и няма как да стане. Това, което се прие, като решение, в рамките на един месец служебното правителство да осъществи преговори със съюзници за предоставяне на въоръжения – аз съм изключително скептимен“, разкритикува Радев поставените срокове по въпроса за оръжие за Украйна.

Президентът цитира Ивайло Мирчев с твърдението му, че Нидерландия е готова да ни подари въоръжение. „Трудно ми е да си представя, че български народен представител може да роди подобни мисли, но те обясняват защо доверието в институциите си сви“, коментира президентът.

И попита бившето правителство на ПП и четворната коалиция „какво направи вашето правителство за тази модернизация“. Като попита дали обвиненията на ДБ в „путинофилия“ могат да се адресират и до тях, след като тяхното управление за 8 месеца не е направило нищо по въпроса за оръжията.

„Това, което мога да кажа, е, че то със сигурност беше недостатъчно“, обясни Христо Иванов. „Аз се учудвам малко от този разговор“, констатира той, като подчерта, че ДБ също е за модернизация на българската армия.

„Предполагам, че ако очаквах да коментирам фейсбук постове, щях да се подготвя, но така сте преценили“, отбеляза Иванов. И повтори, че Путин има интерес от отслабена Източна Европа.

„Аз няма да цитирам изказвания. Ние наистина трябва да разберем, че след 24 февруари, колкото и да е късно, трябва да застанем на една страна. Не съм сигурен колко продуктивен е този разговор, г-н президент. Прав сте, че сме закъснели с години, не с 8 месеца“, съгласи се той за липсата на модернизация на армията.

„За да има този разговор, много неща са натрупани през последните месеци“, като напомни на ДБ атаките им спрямо него, че не подписал „една декларация за Украйна“.

„Трябва да има политически знак, че Украйна има съюзници. България нямаше ясна позиция, за съжаление, благодарение на вас“, опонира Христо Иванов.

„Това е моят стил на работа в цялата ми кариера до момента – да защитавам своите хора. Но когато се атакуват хората около мен, аз не мога да си мълча“, отвърна президентът.

Консултациите на „Дондуков“ 2 започнаха на 26 октомври. Досега президентът проведе такива с първата по численост група, тази на ГЕРБ-СДС, както и с „Продължаваме промяната“, ДПС, „Възраждане“ и БСП.

Срещата е близо месец и половина след парламентарните избори, но президентът даде заявка, че няма да бърза, за да даде достатъчно време на партиите, докато не изчерпят всички възможни варианти в търсене на консенсус за сформиране на правителство.

Радев заяви, че е важно политическите партии да осъзнаят необходимостта от конструктивен диалог, компромиси и определяне на ясни общи цели в името на бъдещето на България. Като подчерта, че следва строго процедурата по Конституция, държавният глава изрази надежда партиите да оценяват даденото допълнително време за конструктивен диалог. „Надявам се да се възстанови диалогът и да имаме конструктивност в разговорите и преговорите между партиите“, каза Радев.

1 коментар

  1. Веселин Стоянов каза:

    Много тролове са завършили в Америка, а има и в СССР, но са разбрали отдав а разликата в производител осъта и дезинформация та. Горко на завършилите тролове в САЩ!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране