16.11.2022 | 15:42
Радев към Нинова: Три пъти връчвах мандата на БСП и три пъти не успяхте да съставите правителство

Президентът Румен Радев провежда консултации с парламентарната група на „БСП за България“. Те са част от поредицата срещи с всички парламентарни групи в съответствие с чл. 99, ал. 1 на Конституцията преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Очаквано, лидерът на БСП Корнелия Нинова и държавният глава влязоха в сблъсък. Двамата от около година са в тежък конфликт, който се изостри особено след назначаването на служебния кабинет на Гълъб Донев.

Корнелия Нинова призова да се ускори въртележката с мандатите. Според нея даденото от Радев до момента допълнително време за преговори не дават резултат. Президентът отвърна, че ако мандатите се развъртят по нормалния начин, ще трябва евентуалните предсрочни избори да са януари или февруари.

„Ако парламентът не е способен да състави правителство, – Вие знаете колко е трудно, аз три пъти връчвах мандата на БСП и три пъти БСП не успя да състави правителство, – така че това е наистина много сложна тема“, посочи президентът, припомняйки ситуацията от предните парламенти.

Радев и Нинова влязоха в спор и на други теми. Едната бе свързана с дългия спор дали служебният кабинет не следва да внесе бюджет за 2023 г. Президентът пък постави ехидно въпроса за закупуването на самолети за Военновъздушните сили. Според него Нинова злоупотребява от парламентарната трибуна по тези теми.

Около 30 минути продължи откритата част за медиите, което е необичайно дълго. Повече тя продължи само по време на консултациите на президента с ГЕРБ-СДС.

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране