02.07.2024 | 13:29
Радев: НАТО не бива да се намесва във войната в Украйна (видео)
Президентът се възхищава на украинците, но вижда ясно превъзходство на руската армия

„НАТО не бива да се намесва във военния конфликт. Особено със сухопътни войски. НАТО не бива да допуска да бъде въвлечен в тази война. Директен сблъсък между НАТО и Русия може да прерасне в световна война с ядрени оръжия с опустошителни последици.” Това каза Румен Радев по време на международния икономически форум на The Economist в Гърция на въпрос от Даниъл Франклин – главен редактор на изданието. Президентът коментира и възможността за членство на Украйна в НАТО, съобщава бТВ.

“Трябва да бъдем наясно – НАТО не трябва да влиза в тази война, особено със сухопътни войски на бойното поле. Не трябва да позволява да бъде въвлечен в нея. Това е много важно, защото пряк сблъсък между НАТО и Русия може да прерасне в световна война с ядрени оръжия и опустошителни последици. Такъв сценарий няма да бъде в полза за Европа и за Украйна”, каза държавният глава, цитиран от Нова телевизия и БНР.

Радев допълни, че за да се избегне този сценарий, възможно най-бързо трябва да се върнем към дипломацията, която да подготви почвата за преговори.

“Вярвам, че решенията на срещата на върха на НАТО и на Съвета на НАТО представляват мост към бъдещото членство на Украйна в НАТО. Всички съюзници досега са потвърдили силния си ангажимент да подкрепят членството на Украйна в алианса. Въпросът не е дали Украйна ще влезе в НАТО, а кога това ще се случи. Отговорът на този въпрос ще зависи от развитието на бойното поле и способността за постигане на устойчив мир”, заяви още българският държавен глава Румен Радев.

“Никой не си представяше преди две години и половина, че може да сме свидетели на пълномащабна, опустошителна война в Европа и днешните трагични събития в Близкия изток. Те ни напомнят за нестабилността в близост и колко крехък е мирът”, подчерта президентът Радев в своето встъпително слово.

“Вярвам, че основните цели на ЕС са да осигури сигурност, стабилност и просперитет на всички свои граждани, както и на региона. Да можем да оформим нашето бъдеще зависи в голяма степен от способността ни да поддържаме и развиваме тази роля и визия на ЕС за укрепване на нашата сигурност и отбрана, както и да разработим стабилна стратегия за връщане на мира в Европа. Всеки ден, в който продължава руската война срещу Украйна, представлява нарастващ риск за световния мир”, предупреди Румен Радев.

Той констатира, че тази война вече се превърна във война на изтощение, на глобален икономически сблъсък, генерирайки огромни човешки страдания и материални щети.

“Изтощаването на нашите икономики и социални системи подхранва политическа нестабилност и популизъм. Затова още от първия ден на руската военна агресия България стана част от общите усилия на ЕС за цялостна подкрепа на Украйна и нейната кандидатура за членство в ЕС”, подчерта държавният глава, цитиран от БТА.

1 коментар

  1. Граници каза:

    на Нато с Русия ще е предпоставка за нова война, не трябва Украйна да е в Нато а да е с пълен неутралитет.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране