16.11.2023 | 17:11
Радев официално отказа да уволни шефа на ДАНС
България "става тясна за манията за величие на някои хора", нападна управляващите държавният глава

Президентът Румен Радев официално отказа да уволни шефа на ДАНС Пламен Тончев, независимо че премиерът обяви това за аргументирано и наложително.

„Случаят с председателя ДАНС Пламен Тончев е приключил. Изпратих официален отказ на искането на премиера Николай Денков за неговото освобождаване, защото мотивите не отговарят на закона“, заяви президентът Румен Радев пред журналисти в четвъртък вечер. Той участва в отбелязването на 110-годишнина от основаването на Съюза на българските писатели. Честванията, които отбелязват годишнината от основаването на творческото сдружение, се провеждат под патронажа на държавния глава.

Радев не даде никакви подробности и обяснения защо отказва, както и как точно мисли, че ще работи системата за национална сигурност при това положение.

Причините, които министър-председателят обяви преди 10 дни за исканото уволнение, бяха няколко, но основното бе справката на ДАНС, която послужи за отмяна на машинното гласуване на първия тур на местните избори. Според Денков въпросната справка за машините преди първи тур на местните избори е изготвена в нарушение на закона, а отказът на председателя на ДАНС да освободи своя заместник и автор на справката Деньо Денев означава, че Пламен Тончев одобрява незаконните действия и няма възражения за злонамереното ползване на документа.

Денков добави и че ръководството на ДАНС в нарушение на закона е правило политически коментари „Тези позиции противоречат на законовите и етичните норми, по които работи агенцията. Според тях ДАНС трябва да работи обективно и безпристрастно, при спазване на пълен политически неутралитет“, посочи Денков. Премиерът отбеляза също като прецедент неприемането на годишния доклад на ДАНС за 2022 г. Денков смята и, че след като по конституция премиерът отговаря за националната сигурност, то той има право да работи с хора, на които има доверие

Румен Радев обаче отказва да уволни Тончев независимо от всички аргументи на министър-председателя и дори яростно го защитава. Освобождаването на шефа на ДАНС може да стане само с преидентски указ. Тончев е назначен от Радев по предложение на назначеното от самия Радев служебно правителство.

„Следя със сериозна загриженост случващото се в Народното събрание. Управляващите и мнозинството в този парламент трябва да си дават сметка, че властта е съзната отговорност към гражданите, а не хазартно надлъгване. Докато парламентът и правителството си играят на власт, в същото време текат процеси със силен деструктивен заряд. Сами съсипваме енергетиката и икономиката си, режем си европейската перспектива, сами саботираме собствените си национални приоритети“, нападна управляващите президентът Румен Радев.

„А България вече се сочи като ненадежден партньор и Унгария по всяка вероятност ще сезира съда на ЕС срещу нас, и то същата тази Унгария, която е наш съюзник и партньор. Същата Унгария, с която само преди два чесеца при посещението ми там, блатодарение на приятелството и добрата работа, се подписа споразумение, което превръща България въ важен фактор на доставките за втечнен газ в Европа“, нападна той.

Радев определи като фарс интервюто на финансовия министър пред „Файненшъл таймс“, в което Асен Василев казва, че целта на таксата за пренос е да оскъпи доставките и да направи неизгоден вноса на руски газ за Унгария.

Той коментира дълга на „Булгартрансгаз“ и таксата за пренос на руски газ с думите, че България „става тясна за манията за величие на някои хора“. „Преди месец казах, че новата вноска (за пренос на руски газ – б.р.) ще декапитализира Булгартрансгаз и ще има силно отрицателна реакция в Европа. Тогава управляващите шумно го отрекоха. Днес като че ли започват да осъзнават щетата, която сами причиняват“.

Дългът на „Булгартрансгаз“ вече е над 250 млн. лв. и няма как да се отпише от баланса на дружеството – приходи в бюджета от вноската за пренос няма да дойдат, посочи още Радев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране