Определени кръгове нагнетяват лъжи и напрежение срещу служебния кабинет още от първия му ден, още преди да е обявил някакви намерения и действия, заяви тази вечер президентът Румен Радев пред журналисти, предаде БТА.

Коментирайки ситуацията в енергетиката и газовите доставки, Радев каза, че „определени посредници и лобисти просто губят нервите си при самата мисъл, че е възможно да им се отнеме възможността да печелят от кризата, която правеха до момента, от криза, която те самите предизвикаха“.

Държавният глава заяви, че решаването на кризите изисква „точна оценка и решителни действия“ и приветства „отговорните и своевременни действия“ на служебното правителство за осигуряването на газ.

Радев присъства на откриването тази вечер на Международния джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ в  Боровец. Музикалният форум е под патронажа на държавния глава.

„Там, където пиарът е бил повече от работата, винаги наследството е тежко. Така беше след кабинета Борисов, който разхвърли едни тръби по полето и те ръждясваха с години“, посочи президентът, като отбеляза, че същият проблем има и след кабинета Петков, при който въпреки смело обявения Акт 16 на газовата връзка с Гърция до 30 август, има много несвършена работа и редица забележки.  „Въпреки това служебното правителство ще направи максимума диверсификацията да стане възможно най-скоро“, заяви държавният глава и припомни, че това е отдавна заявен от него приоритет, но за да се навакса пропуснатото, е нужна много работа.

Президентът призова служебния кабинет да се ръководи в действията си в енергетиката от това да осигури стабилност и надеждност, тъй като те са задължителни в борбата с високата инфлация.

„Във фокуса на всички действия трябва да стоят интересите на обикновения потребител и на българския бизнес“, каза още Радев.

В отговор на въпрос президентът посочи, че няма разрив между него и българските  социалисти.

„Разривът е между ръководството на партията и левите хора и той пролича на последните избори“, отбеляза държавният глава.

Той отхвърли твърденията за реваншизъм и политическа чистка на служебното правителство, като посочи, че е дал свобода на министрите да определят своите екипи, така че да предприемат най-ефективни и решителни действия за овладяване на кризата в рамките на закона.