07.10.2021 | 13:09
Радев отвърна на Панов: Оставям на други претенцията да са герои
Службите ни не трябва оставят неразкрити кутии на Пандора

Службите трябва да работят така, че в България да не остават „неразкрити кутии на Пандора“. А гражданите да научават от службите, а не от чужбина, за нарушаването на закона. Това каза пред репортери в Благоевград държавният глава Румен Радев по повод разкритията в „Досиетата Пандора“, според които български политици укривали средства в офшорни сметки.

„Аз съм човек на дълга. Претенциите, че са герои, оставям на други.“ Така президентът отговори задочно на опонента си в кандидатпрезидентската надпревара Лозан Панов, който в ефира на bTV го нарече „фалшив герой“.

Той очаква, че в кампанията за предстоящите президентски избори да бъдат водещи идеите, а не компроматите. „Всеки да има възможност да изяви себе си, да представи кой е, за какво се бори и как ще се бори, да се изяви на сцената. Моят дебат винаги е бил с българските граждани. Водя го през целия си мандат и винаги съм бил на тяхна страна. Интересен ми е дебатът с всички кандидат-президенти, защото и те са български граждани“, каза Радев.

Държавният глава коментира и темата с високите цени на тока. „Видяхте ли тази сутрин енергийната карта на Европа? Публикуват я всеки ден. Това е световен и остър европейски проблем. Цяла стара Европа вече е в черно. Цените са скандални. Отиват над 300 евро за мегаватчас. Вижте цените в България – 187 евро. Заедно с Полша и Румъния ние сме в най-ниския сегмент. Но кризата ще продължава, тя е световна тенденция“, изтъкна той. „Какво правим? Трябваше да задавате този въпрос през изминалите 12 години. Какво направиха предишните управляващи, за да решат в перспектива тази очертала се криза в енергетиката, а не с безхаберие да нокаутират системата и да я оплитат в схеми“ допълни президентът.

„Искам да поздравя служебното правителство, че в този труден момент продължава с мерките, продължава да подкрепя българския бизнес. Знаете как бяха либерализирани цените за бизнеса, без да се подготвят малките и средни предприятия. Те бяха хвърлени в една среда, в една борса, където имат достъп само големите със съмнителни права. Това удари най-много малкия и среден бизнес. Правителството вече въвежда мерки в подкрепа именно на тези предприятия. Над 265 хил. от тях ще бъдат подкрепени с облекчения, свързани с цената на тока – с от 15 до 30 лв. на мегаватчас. Битовите потребители са на контролиран пазар, но вторично към тях повишението е чрез цените на всички стоки, продукти и услуги“, отбеляза още Радев. За намаляването на ДДС за храните той заяви, че според правителството ДДС трябва да се запази до отшумяване на кризата.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране