08.06.2021 | 16:26
Радев се присмя на Карадайъ: Да преосмисли понятието „Родина“
В Конституцията е записано, че в България не може да има партии на етническа и верска основа

Мисля, че лидерът на ДПС следва да преосмисли понятието „родина“ и в какъв контекст го употребява, коментира президентът Румен Радев пред журналисти във връзка с визитата на ръководството на ДПС в Турция и разпространените снимки от нея.

„Да си припомни клетвата, която е положил пред Българското народно събрание да спазва Българската Конституция, където много ясно е заложено, че не може да се създават партии на етническа и верска основа. Ние имаме една от най-демократичните конституции, която гарантира равни права на всички български граждани и не ги разделя по етнос. Следва и политическите партии да не го правят“, коментира Радев.

Той отбеляза, че винаги е подчертавал, че отношенията ни с Република Турция са изключително важни. „България винаги е работила активно да се развиват тези отношения. Турция е добър съсед, важен партньор и съюзник, но тези отношения трябва да се развиват върху равнопоставеност, взаимно уважение и ненамеса във вътрешните дела“, подчерта държавният глава.

Радев отговори и на въпрос дали българските власти са знаели за визитата на ръководството на ДПС в Турция.  „Аз специално не съм знаел“, каза още той.

В правовата държава няма място за война между институциите, напротив, институциите трябва да работят координирано срещу организираната престъпност и срещу корупцията, заяви още президентът в отговор на въпрос.

Но тази борба изисква съдебна система, най-вече прокуратура, и изисква да има неизбирателен подход, коментира държавният глава. Изисква, съответно, и правораздавателната система да се задейства преди медиите и преди институциите от чужди държави да „осветяват“ какво се случва в България, допълни той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране