29.04.2021 | 14:47
Радев ще назначи новия състав на ЦИК
Кандидатите ще бъдат номинирани от парламентарно представените партии и коалиции

Съставът на Централната избирателна комисия (ЦИК) се редуцира до 15 души, решиха депутатите с одобрените на второ четене поправки в Изборния кодекс.

Предложението е на „Има такъв народ“, а в зала получи подкрепа със 155 гласа „за“, 72 „против“ и 2 „въздържал се“.  Съгласно новите текстове председателят, заместник-председател, секретарят ще се предлагат от политическите партии, но целият състав на ЦИК ще се назначава с указ на президента след проведени от него публични консултации и процедура, определени от държавния глава.

Според досега действащия текст специализираният орган се състои от 18 членове и председателят, заместник-председателите и секретарят на Централната избирателна комисия се избираха от Народното събрание.

Срещу промените твърдо възразиха от ГЕРБ/СДС. Според Даниел Митов тези предложения на мнозинството поставят под въпрос легитимността на следващите избори.

„Как така, когато давате в ръцете на президента правомощието да назначава ЦИК, ще осигурите прилагането на тези принципи – безпристрастност, прозрачност и независимост?, попита той от парламентарната трибуна.

Председателят на парламента и депутат от ИТН Ива Митева защити поправките, които е внесла, с уверението, че цялата процедура ще бъде прозрачна и президентът ще действа съгласно зададени условия. „Президентът не може да вземе решение извън това, което му предложат парламентарно представените партии и коалиции, той действа в условия на абсолютно обвързана компетентност“, обясни тя.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране