20.07.2024 | 22:27
Радев тупа топката с мандата, чака решението на КС
Държавният глава склонил да приеме идеята на Денков, само и единствено, за да печели време

Президентът Румен Радев за пореден път изигра камилчетата от „Продължаваме Промяната”- „Демократична България”, след като се съгласи да приеме екипа им и да „обмисли” искането им мандатът да се забави с 3 месеца. По съвет на екипа си, държавният глава решил да се престори на склонен да прегърне авангардното предложение и на този етап да не дава мандата на десните, които по случайност се оказаха втора сила в парламента.

Причината била, че Радев дочул, че скоро Конституционният съд ще реши в негова полза жалбата за направените от бившите управляващи корекции на Конституцията, които го лишиха от правото той да назначава служебни кабинети.

„Президентът нарочно прие десните, които, ако помните, наричаше „шарлатани”, тъй като просто печели време и не иска бързо да прекрати процедурата по връчването на мандатите. Съдът е възможно да се произнесе в близко бъдеще в полза на президента и той да си назначи следващ служебен кабинет по старите правила”, издаде пред наш репортер един от съветниците на президента, пожелал анонимност.
На хитрия ход екипът на Николай Денков се хванал на секундата, тъй като ПП-ДБ искали да се задържат във властта на всяка цена, а най-настоятелен бил лидерът на ДСБ ген. Атанас Атанасов.

Никой от фракцията обаче не се усетил, че президентът просто използва ламтежите на десните за собствена изгода и тъй като по Конституция той няма срок, в който да връчи мандата, се преструвал, че може да склони да им го даде чак след 3 месеца.

От „Дондуков” 2 увериха, че президентът няма да направи нищо подобно и ако КС побърза и излезе с решението си преди септември, то Радев ще даде мандата на ПП-ДБ и ще връчи третия на „Има такъв народ”, напълно наясно, че страната отива на нови избори.

Шушука се и че държавния глава затоплил силно отношенията си с Бойко Борисов и нямал нищо против личният му премиер и също верен нему Димитър Главчев да продължава да управлява, а заедно с него и доста министри, верни на президента като земеделския Георги Тахов. И все пак, ако има възможност да назначи свое служебно правителство, Радев отново ще заложи на верния си Гълъб Донев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране