15.02.2023 | 11:52
Разликата между ГЕРБ и ПП – ДБ е едва 0,8%
Очертава се тежка битка за първото място на предстоящия парламентарен вот

Очертава се тежка битка за първото място при предстоящия предсрочен парламентарен вот. Разликата между ГЕРБ и обединените ПП и „Демократична България“ е едва 0,8% в полза на ГЕРБ, показва национално представително проучване на изследователски център „Тренд“, поръчано от „24 часа“. За ГЕРБ-СДС заявяват, че ще гласуват 25,6% срещу 24,8% за ПП и  ДБ. Обединението между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ успява успешно да събере електоратите на двете партии, без да води до отлив. За момента обаче не се вижда и бонус от обединението, показват данните.

Според данните от проучването при запазване на настоящите нагласи в парламента биха влезли 5 + 1 партии и коалиции – ГЕРБ-СДС, ПП и ДБ, ДПС, Възраждане и БСП. Ще има интрига както за първото място на изборите, така и за третото. С близки резултати към момента са ДПС и „Възраждане“ – съответно 12,8% и 11,9%. БСП, която е раздирана от вътрешни скандали, получава 8,9% от гласовете според проучването. Точно на бариерата от 4% е „Български възход“, като при тях резултатът ще зависи в голяма степен от предизборната кампания. „Има такъв народ“ е под чертата с 3,3%. С много голям дял в момента е отговорът „Не подкрепям никого“ – 4,8%.

През февруари 26% от българите дават положителна оценка за работата на правителството, а 58% отрицателна. За президента 43% дават положителна оценка, а 47% – негативна. Подкрепата и за двамата е по-висока с 4% в сравнение с януари, показват данните от проучването. От „Тренд“ обаче уточняват, че то е финализирано преди скандала с новия списък „Магинтски“ – списъкът бе обявен на 10 февруари, а теренната работа по изследването е приключила на 11 февруари.

Картината за предстоящия вот се раздвижва, можем да определим растящия брой коалиции за изборите донякъде като изненада, коментира по БНТ и Добромир Живков от социологическа агенция „Маркет линкс“. Няма нови звезди, но може да се очаква импулс повече избиратели да отидат до изборите, счита Живков. Според него обаче едновременното събуждане на толкова много политически субекти може да цели разсейване на вота. „Какъв може да е резултатът – още по-сериозно фрагментиране, като резултат още по-сериозна роля на президента в прякото управление на страната. Нека си задаваме въпроса – защо тези политически сили излизат точно в този момент, какво биха постигнали в тази ситуация? Малко странно изглежда“, коментира социологът.  Според него обаче ситуацията след списъка „Магтински“ е динамична и могат да се очакват изненади. „Магнитски“, с толкова сериозен удар – това е вторият човек в управлението на страната, министърът на финансите (Владислав Горанов – бел. ред.) – има възможност да има отлив от ГЕРБ. БСП е най-застрашена от отлив на гласоподаватели. Само при „Възраждане“ няма спад“, коментира още Живков.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране