06.01.2023 | 21:31
Разменените бебета ще бъдат върнати на родителите си
Втори ДНК тест е потвърдил кои са истинските майки

Втори ДНК тест, направен по искане на една от майките, потвърди резултата на първия – че децата, които са били разменени при раждането си в болница „Шейново“, не са при биологичните си родители. За случая стана ясно в края на декември, а от АГ клиниката потвърдиха, че е станала грешка в родилното отделение.

Нова ТВ съобщава, че според нейни източници двете майки са дали принципно съгласие за размяна на бебетата. Това ще стане скоро, след преглед на децата в медицинско заведение.

За размяната се разбра за пръв път през декември. Два месеца след раждането една от майките е направила по своя инициатива ДНК тест заради съмнение, че детето, което отглежда, не е нейно. След излизането на резултата тя сигнализира здравното заведение, което започва вътрешна проверка. Оказва се, че двете бебета, родени по едно и също време, са разменени и дадени на грешните родители.

От изказвания на ръководството на АГ „Шейново“ се разбира, че става дума за „пропуски“ и „случайности“ поне два пъти – първо, при даването на децата на майките им часове след раждането и второ, при изписването, когато несъответствието между номерата на родилните гривни на всяка майка с бебето ѝ не е отчетено от персонала и не е забелязано от двете жени.

По случая започнаха проверки и на РЗИ, Столична община, агенция „Медицински надзор“, като засега няма данни, които да водят към версията за умишлена размяна. Казусът с бебетата бе предаден и на прокуратурата още на 14 декември, като бяха разпитани 28 души и също е направена ДНК експертиза. Разследването е по чл. 184 от Наказателния кодекс, който гласи: „Който умишлено замени, скрие или подхвърли малко дете или по друг начин укрие или замени гражданското състояние на някого, се наказва с лишаване от свобода до две години.“ Зам.-районният прокурор Иван Стефанов припомни, че този текст от НК 1968 г. и досега никога не е ревизиран.

Междувременно директорът на „Шейново“ д-р Румен Велев заяви, че с цел по-голята сигурност за в бъдеще болницата ще замени използваните в момента гривни за идентификация на бебетата с нови, снабдени с баркодове и четци. Стикери ще се поставят и на медицинските документи и количките на новородените, а четците ще показват едновременно номерата и на бебето, и на майката.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране