02.05.2022 | 11:18
Разочаровани: Украинците си тръгват от България
Причините - властите излъчват противоречиви сигнали, комуникацията с институциите е трудна

Част от украинските бежанци се завръщат в родината си. Тенденцията започна преди десетина дни и нараства. Тя е видима от разговорите, които украинците водят в социалните мрежи.

За това свидетелстват и българи, поддържащи контакт с тях. В резултат на интереса Украйна договори с транзитните държави хората да пътуват обратно по облекчен режим.

Причините за завръщането са различни. Някои от хората са от районите, в които руската армия се изтегли – надяват се война край домовете им повече да няма. Други са притеснени за учебната година на децата – тя привършва и не се знае как точно ще уредят финала й, пише „Сега“.

Основен фактор са и неясноти у нас по настаняването. Както е известно, до края на май те трябва да освободят морските хотели, като не се знае как ще се процедира нататък.

Представителите на властта излъчват противоречиви сигнали, комуникацията с институциите е трудна.

„Хората просто не знаят какво да очакват. Много тежко и тромаво достига информация до тях. Те са нетърпеливи, отчаяни, уплашени“, сподели доброволец, който е в постоянен контакт с украинци.

„Кажете, може ли да напуснем България с влак?“; „Каква е цената на автобусите за Украйна?“ – това са само част от въпросите, които украинците задават в социалните мрежи.

В дискусиите личи и огромното объркване на тези хора – наистина не знаят какво предстои в България; едни казват, че ще се върнат в Украйна, други се чудят, трети започват да ги увещават, че тук са на сигурно място и не бива да предприемат рискове. Мнозина от тях започват и завършват разговорите с благодарности към България за гостоприемството.

Първоначално проблем за завръщането бе фактът, че мнозина от украинците не разполагаха с нужните за пътуване документи. Трябваше да се снабдяват с т. нар. пасаван. Но на 28 април той отпадна. Украински медии информираха, че е струвал 30 евро. Публикациите им също свидетелстват за нарасналия интерес към завръщане.

Новите правила за пътуване са:

Всичко това не значи, че украинските бежанци у нас намаляват. Движението на хората следва хода на бойните действия – завръщат се в умиротворените райони и пристигат от арените на войната.

Както преди няколко седмици, така и през този уикенд на Дуранкулак се изви опашка. Пристигащите се редяха за временна закрила, а и за храни, които бързо свършиха. В 23 часа вчера данните от правителствения портал за бежанците сочеха, че у нас има 99 612 украинци. От тях – 35 000 деца. Настанените са 51 291. 87 534 пък са получили временна закрила.

След 31 май голяма част от украинците ще бъдат насочени за настаняване в държавните бази, съобщи вчера пред БНР министърът на туризма Христо Проданов. „Никой от тях няма да остане на улицата. Ще разговаряме и с хотелиери, които да ги задържат още, ако в държавните бази няма достатъчно места“, каза Проданов.

4 коментара

 1. кендуал каза:

  От Силистра до Измаил който е Украина са около 300км и едно време пътувахме по Дунава с кораба на подводни криле „Комета“ за 5 часа срещу 35долара.От Измаил има влакове, автобуси и АН-чета.Беше бързо и евтино, но предполагам че „Кометите“ са предадени за скрап. Кирчо договаря с Зеленски ток, но 750 000 волтовия уникален съветски далекопровод към Румъния бил потрошен и разграбен за скрап при демократичната Украйна далече преди войната!Жалка работа!

 2. Даниел каза:

  Горките уплашени Украинци. Елате ги вижте колко са уплашени на плажа. Изобщо нищо не ги интересува даже и са нагли постоянно да изискват нещо.

 3. Пламен каза:

  Чамадан вазал Украина.

 4. Анонимен каза:

  Браво

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране