10.10.2022 | 11:54
Разпадът на Русия е неизбежен
Путин е злодей, и то глобален. Руши страната, съществуваща толкова дълго, заяви Борис Акунин

„Путин е злодей, и то глобален. Руши страната, съществуваща толкова дълго. Всичко това ще свърши с разпада на Русия на няколко по-малки държави. Това е неизбежно. В момента, в който централизираната власт започне да се руши, то тогава неизбежно и сепаратиските движения ще започнат. Има огромна опасност от гражданска война, от „Югославия“ с ядрено оръжие“ – заяви писателят Борис Акунин в интервю за предаването „120 минути“ по bTV, което беше излъчено тази вечер.

Категоричният критик на Кремъл заради нахлуването в Украйна на 24 февруари се опасява от „още повече престъпления и ужасяващи действия“, визирайки ядреното оръжие, което страната притежава, и факта, че руският лидер „няма път назад“.

Вината за случилото се е лично негова, защото „в тази диктатура решенията се взимат само от един човек – диктаторът Владимир Путин. Това e неговата лична химера, неговата лична мания за величие. Това е резултат от неговото откъсване от реалността. Това е неговото желание да бъде велик. Очевидно за толкова дълги години на власт той съвсем е загубил връзка с реалността. На 24 февруари 2022 той извърши самоубийствена грешка, когато започна тази война. Смятам, че краят не е далеч„, прогнозира Акунин.

Според него обаче името на злото не е Владимир Путин, а корените са по-дълбоки.

„Руската държава е построена върху основите на това, че тя не може да бъде нищо друго освен империя. Това е голяма централизирана страна, която се държи върху основите на насилието и страха. Затова и демокрацията е невъзможна. В този вид Русия представлява заплаха и за своите съседи. Владимир Путин не е първопричината за симптома на тази болест. Дори и утре Путин да не е на власт, Русия отново ще поеме по същия път. Единственият начин Русия да стане нормална страна и да престане да бъде заплаха за своите съседи, е като фундаментално се промени. Не може да съществува във вид на свръхцентрализирана власт. Русия трябва да стане федерация или конфедерация. Трябва различните части да започнат да съществуват в съответствие с молбите и нивото на своето население. Само когато такива републики могат да съществуват на базата на демократическия режим, например да са част от Европа, съседството с Русия би било безопасно и изгодно. Затова свалянето на Путин е съвършено недостатъчно“, каза Акунин.

Според него такова ще се случи и защото обявената от Путин на 21 септември мобилизация на 300 хил. души „много силно промени настроенията в Русия“:

„Путин извика на служба 300 хиляди мъже и още по-голямо количество млади мъже избягаха извън пределите на Русия, които не искат да участват в тази война. 300 хиляди души, от които се очаква да се бият на фронта, не са обучени. Те ще бъдат убивани и то в огромни количества“.

Краят на диктатора няма да дойде отвън, смята писателят:  „Революция в Русия могат да направят само тези, които са останали. От тази гледна точка въоръжаването на стотици хиляди непрофесионални „военни“ е опасен експеримент. През 1917 г. в именно такова събитие довело до падането на царския режим, тъй като тогава също са били мобилизирани масово т.нар. запасни полкове, в които е имало хора, неискащи да се бият. Те разрушили царския режим.

На мен ми е ясна съдбата на Путин, съдбата на тази война, която няма да се решава на фронта. Тя ще се решава вътре в Русия. Путин ще остане толкова, колкото продължат да го търпят руснаците

Този пуч ще бъде развален само тогава когато опре ножът до кокала. Когато хората около Путин започнат да се страхуват за личната си участ повече, отколкото от него самия. В такива моменти стават големи преврати“.

Според Акунин е грешка да се демонизира, упреква руският народ, защото това помага не на друг, а на Владимир Путин и подхранва тезите му.

„Най-ефективният начин за борба срещу Путин е непрекъснатото обръщане към руския народ. Трябва да се говори за това, че искаме руснаците да бъдат освободени от тази диктатура. Ние сме на тяхна страна.

Много ме разстройва тази тенденция, разпространена на Запад относно масовото осъждане на руснаците. Това е в полза само на Путин. Това укрепва неговата позиция. Това подхранва неговата пропаганда, която насажда, че руските сънародници са ненавиждани в цял свят.

Победа ще има само когато успеем да убедим руското население, че без Путин ще има бъдеще и ще бъде по-добре. Това е най-основното“.

В контекста на тези думи той се обърна към българския народ с молба:

„Руснаците търсят убежище и в България. Моля, разберете, че тези руснаци, които попадат във вашата страна, са против диктатурата, против Путин, против войната. Моля, бъдете добри към тях“.

Според него сега най-голямата заплаха е ядрената, която той приема напълно сериозно:

„Отнасям се много сериозно, защото това е последното и единствено средство, с което Путин разполага. Той няма път назад, за да отстъпи. Когато човек няма накъде повече и когато разбере, че краят му наближава и има достъп до ядрено оръжие… това е много опасна ситуация. Това е най-вече опасна ситуация за съседните страни. В това число влиза и България.

Предполагам сте видели новината отпреди няколко дни за това, че рускато военно командване разглежда варианта за използването на ядрен удар в някоя безлюдна територия с цел да наплаши Украйна и целия свят. В тази връзка най-близкото безлюдно място е Черно море“.

1 коментар

  1. Ром каза:

    Това е мантрата-самоуспокоение на дебилите….

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране