19.02.2015 | 10:48
Разследват семейната приятелка на Цв. Цв.
Главният прокурор поиска отстраняването на Владимира Янева от Софийски градски съд

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Висшия съдебен съвет да отстрани временно от длъжност председателя на Софийския градски съд Владимира Янева. Искането е заради образуваното срещу Янева досъдебно производство, свързано с разработката „Червеи“.

В мотивите си Цацаров посочва престъпление по служба.  Според прокуратурата именно Владимира Янева е разрешила неправомерно използването на специални разузнавателни средства. Миналата седмица шефът на Националното бюро за контрол на СРС Бойко Рашков също потвърди, че Янева е била единственият магистрат, слагал подписите си под исканията за прилагане на специални разузнавателни средства по „Червеи“.

След разглеждането на искането и гласуване, Висшият съдебен съвет реши да покани Янева на изслушване в 14.30 ч. От думите на Сотир Цацаров стана ясно, че прокуратурата разследва и бившия шеф на дирекция „Сигурност“ в МВР Тодор Костадинов, който сега заема ръководен пост в ДАНС, предаде Дарик радио.

„Прокуратурата има доказателства, че той е съставил официални документи за разрешаване на СРС, в които е удостоверил неверни обстоятелства. Повдигнати обвинения все още няма“, уточни главният прокурор.

Преди дни премиерът Бойко Борисов също заяви, че очаква прокуратурата да повдигне обвинения, както и да бъдат наложени тежки наказания на виновниците за нарушенията по разработката „Червеи“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране