08.04.2021 | 15:28
Разцепление в „Изправи се! Мутри вън!“ Не искат Хаджигенов в парламента!
Ако иска да става министър на ГЕРБ - да се маха, заяви ядосана Мая Манолова

Първото разцепление в „Изправи се! Мутри вън!“ вече е факт. Адвокат Николай Хаджигенов може да не е част от бъдещата парламентарна група на коалицията, стана ясно от изявление пред медиите на Мая Манолова и Татяна Дончева.

Повод за скандала стана изказване на Хаджигенов от по-рано сутринта по БНТ, в което той обяви, че би станал министър, ако трябва да пожертва себе си. Той обаче сподели, че типичният политически пазарлък за имена го докарвал до бяс. На този етап отказваме да мислим въобще в тази посока, а мислим как да има правителство, допълни той.

В разговори със статуквото за правителство не влизаме,  заяви Мая Манолова, съпредседател на „Изправи се! Мутри вън!“, адресирайки думите си към Николай Хаджигенов. Според нея, изказаната от Хаджигенов позиция пред сутрешния блок на БНТ си е негово лично мнение. В тази позиция той наблегна на това, че без БСП няма как при това разположение на силите в парламента да бъде демонтиран модела на управление на ГЕРБ. Според думите ѝ, под статукво се има предвид ГЕРБ и ДПС, като впоследствие Манолова прибави и БСП („С ГЕРБ, с ДПС и с БСП в пазарлъци за правителство не влизаме“), но след това заяви: „Казали сме ясно – без ГЕРБ и ДПС“.
Всъщност не е нужно г-н Хаджигенов да е част от говорителите на парламентарната ни група, ако иска да става министър с подкрепата на ГЕРБ, предупреди Манолова, докато обясняваше, че двамата са съпредседатели на „Изправи се! Мутри вън!“, но сега щяло да се формира парламентарна група, тя да излъчи говорители, които да говорят от нейно име.
Категорично за нас е неприемлива договорка за министерски постове с подкрепа на ГЕРБ. „Никакви разговори от готови да се жертват за министри няма да бъдат подкрепяни“, каза Манолова. И добави, че при „подобни жертви“ се действа в „лично качество“ – т.е. „Изправи се! Мутри вън“ може да се раздели с всеки, който го направи. Татяна Дончева също се включи, като опита да омекоти думите на Манолова, като заяви, че не пледира за никакви крайности – при въпрос ще се разделят ли с Хаджигенов. Дончева говори в стил, че Хаджигенов е нов в политиката и трябва да му се даде време.
Манолова обърна внимание и на предложението на Бойко Борисов да осигури 10 депутати за формиране на правителство с мандат на Слави Трифонов. Според нея, това е обидно, защото Борисов третира депутатите като вещи.
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране