11.06.2024 | 19:56
Реакциите за оставка №3 на Нинова: Това е поредното шоу
Корнелия ще се кандидатира за 3-ти противоуставен мандат като председател на БСП. Днес започна кампанията й, заяви Кирил Добрев

Оставката на Корнелия Нинова предизвика вълна от реакции сред редиците на социалистите. “Филмът с оставката на Корнелия Нинова вече сме го гледали”, каза пред БНР политологът Боян Балев, член на Националния съвет на БСП.

По думите му, Нинова ще се кандидатира за противоуставен трети мандат. Той припомни, че и преди години тя подаде оставка от лидерския пост, но след това Конгресът на БСП. е отказал да констатира този факт: “Това е правен абсурд. Тя в момента е насила председател на БСП, защото Конгресът е отказал да констатира нейната оставка”. Според него е тревожно заявлението на Корнелия Нинова, че “ние нямаме никакви грешки”.

Според доскоро приближеният до Нинова Кирил Добрев БСП е във вътрешнопартийна предизборна кампания. “Вътрешният избор ще бъде през септември, а конгресът през октомври, т.е. Нинова 15 дни по-рано от датата, в която трябваше да излезе така или иначе в отпуск, за да направи своята предизборна кампания за своя трети незаконен мандат, защото уставът и разрешава само два, направи едно политическо шоу“, обясни той.

Добрев е категоричен, че има една основна причина, заради която не може да има голямо ляво обединение. „Тази причина е този човек, който днес уж подаде оставка, за да може да се кандидатира отново за председател на БСП“, добави той.

Кирил Добрев посочи, че Нинова отдавна не разговаря с ветераните, с Българския антифашистки съюз, включително с всички субекти в лявото пространство, с които не намира нищо общо. Той обърна внимание и че вчера оставката й бе поискана и от младите социалисти.

“Смяната на политиките и на председателя вече е жизнено важно за партията! БСП има последен шанс да прояви инстинкт за самосъхранение, за да оцелее като национално значима партия и да си върне водещата позиция в политическия живот на България.” Това написа в свой кратък анализ за представянето на БСП на изборите в неделя бившият шеф на партията в София Калоян Паргов във фейсбук. Постът му е пуснат малко преди пресконференцията, на която Корнелия Нинова обяви, че подава оставка.

Постът му е придружен със снимка на самия Паргов в тениска с цитат от Дейвид Боуи: Утре принадлежи на тези, които могат да чуят, че идва.

Бившият лидер на партията Сергей Станишев обяви, че стъпката с оставката на лидера на БСП е била неизбежна, но призова да не забравяме, че Корнелия Нинова вече си е подавала оставката.

Той допусна, че “при подходящи условия тя би опитала да се кандидатира отново“.  Станишев обърна внимание и на неразбирателствата с ПЕС.

“Аз си мълчах по време на кампанията, но се говореха пак неистини, защото се обясняваше колко противоречията с европейските социалисти са минали на заден план и все повече хора разбирали политиката на БСП. Което не е вярно. Последните месеци за първи път БСП беше официално предупредена, че може да бъде изключена (от ПЕС – б.р.), заради свои националистически тенденции, както се е случвало с други партии”, уточни той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране