10.07.2024 | 19:30
Революция в София: Такса смет ще се плаща на човек
Промяната ще влезе в сила от 2025 г.

Такса смет в София ще се плаща според броя на живеещите в даден имот. Промяната ще влезе в сила от 2025 г., когато вече ще е задължително таксата за битови отпадъци да се определя на принципа “замърсителят плаща”.

В момента такса смет в София, а и в цялата страна, се определя като промил от данъчната оценка на имотите. Въвеждането на правилото тя да се плаща според количеството отпадъци беше отлагано многократно през годините, но от 2025 г. вече трябва да е факт.

Мотивът да се изчака 2025 г. беше, че тогава вече ще са готови данните от националното преброяване, направено от НСИ, което дава и информация за броя на жителите по общини.

Тъй като в София смятането на таксата според количеството изхвърлени отпадъци е почти невъзможно заради концентрацията на хората в блокове с много апартаменти, вероятно ще бъде избран принципът да се плаща на брой живеещи. В момента се подготвят детайлите около промените, които трябва да бъдат приети с изменение на Наредбата за местните данъци и такси и план-сметката за чистотата за следващата година. По закон измененията трябва да се гласуват до края на годината.

Проектът ще бъдe представен вероятно в началото на септември и преди да бъде приет, трябва да мине обществено обсъждане, обясни пред Mediapool общинският съветник Емилия Ангелова от групата на “Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ) и “Спаси София”.

При използването на този начин на определяне на таксата проблем са актуалните данни за адресната регистрация на живеещите в даден апартамент. Емилия Ангелова обясни, че общината ще се опита да стимулира хората да си направят актуални адресни регистрации. За засичане на данните ще се използват и домовите книги на блоковете, в които се записва броят на живеещите. Възможно е, ако според тази информация в имота живеят повече хора, отколкото са регистрирани по адрес, таксата да се смята на база като за четиричленно семейство дори и живеещите да са по-малко. Така от общината се надяват да накарат хората да се регистрират.

Ще се увеличи ли таксата

Въвеждането на новия начин на изчисляване на такса смет със сигурност ще доведе до промяна в размера ѝ. “За едни ще има поскъпване, за други – намаляване”, коментира преди време кметът на София Васил Терзиев.

Възможно е за самотно живеещи в центъра, например, сумата за такса смет да намалее, тъй като данъчните оценки на тези имоти са високи, а това вдига и плащането за боклук. За семействата по кварталите обаче е възможно да има и поскъпване.

Как се определя

Според националната наредба за определянето на такса смет при смятането ѝ на база хората в имота първо се изчислява какъв е средният разход на общината за услугите по събиране, транспортиране и обработка на отпадъците за всеки “ползвател”. След това се пресмята размерът на такса битови отпадъци за всеки имот в зависимост от това колко души живеят в него.

При определянето на това колко са “ползвателите” на услугата се взема предвид броят на всички лица, които използват имота. Това може да са собственици, наематели, лица с настоящ адрес в недвижимия имот, обитатели, които не са собственици или наематели, но живеят в имота. В случай, че човек няма настоящ адрес, се взема предвид постоянният.

Ако жилището е необитаемо, няма да се плаща такса.

Данните за хората на даден адрес ще се получават служебно – през данните на общината, през информацията за населението, която обработва “Информационно обслужване” и т.н. Другият вариант е попълване на декларация в общината.

Промяната при определянето на таксата ще засегне и фирмите, които плащат такса битови отпадъци на база оценката на имотите си. От години обаче в Столична община има вариант задължението да се плаща и на брой заявени съдове, което е по-близо до принципа “замърсителят плаща”.

Новият начин на определянето на такса смет е и сред основните въпроси, разглеждани от Националното сдружение на общините в България. Още преди няколко месеца оттам посочиха, че повечето местни власти избират именно броя на ползвателите за изчисляването на таксата. А това означава, че трябват точни данни за това колко хора реално живеят в даден имот. Припомниха също, че таксата се плаща за смесения отпадък, а не за рециклируемите материали, които се изхвърлят в цветните контейнери. Затова е нужно и развитие на мрежата за разделно събиране.

1 коментар

  1. А пенсионерите, каза:

    които все още имат къщи по селата, и лете не са в София, излиза че ще трябва да плащат залудо, защото не изхвърлят нищо по кофите тогава, редно ли е? И без това са с ниски пенсии…

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране