16.01.2023 | 21:53
Родителите на разменените бебета искат 600 бона обезщетение
Бебетата, вече на 4 месеца, се върнаха при истинските си родители на 12 януари

Общо 600 000 лева обезщетение искат родителите на разменените в столичната АГ болница „Шейново“ бебета. Това съобщи bTV, като уточни, че предложенията за доброволно решаване на спора ще бъдат внесени в лечебното заведение.

Всяко от семействата претендира по 300 000 лева за причинени неимуществени вреди. След като близките внесат исковете си в болницата, те ще трябва да се обсъдят и гласуват от Столичния общински съвет. Ако цялата сума не бъде одобрена, предстои съдебна битка. Разговорите между адвокатите на двете семейства и юристите в болница „Шейново“ за изплащане на обезщетения са започнали още на 3 януари – 10 дни преди бебетата да бъдат върнати на биологичните им родители. „Tогава, както и сега, претенцията, след като я обсъдих обстойно с моите доверители, погледнах кръга засегнати лица, анализирах всичко това и смятам, че една сума от 300 000 лева би била справедлива в този вариант“, коментира адвокат Стоян Стойков.

Бебетата, вече на 4 месеца, се върнаха при истинските си родители на 12 януари.

За размяната се разбра през декември, след като едната майка се усъмнява, че е получила чуждо дете. Около два месеца след раждането тя прави ДНК тест, който потвърждава съмненията й. Установена е другата майка, а проверки в болницата откриха редица нарушения. Вече има дисциплинарни наказания на трима души, които са с предупреждение за уволнение: старши акушерката е понижена в длъжност, наказан е и дежурният лекар. В края на миналата седмица агенция „Медицински надзор“ огласи заключенията си и очерта няколко нива на отговорност в болницата – началникът на клиниката, началникът на отделението, главната акушерка и старшата акушерка. Директорът на болницата д-р Румен Велев обаче отказа да подаде оставка.

Предполага се, че децата, родени на 13 септември, са разменени още при даването на майките им часове след раждането, а след това при изписването несъответствието в номерата на гривните не е забелязано от персонала.

Междувременно започна и ревизия на медицинските стандарти, а в „Шейново“ – и на стандартните процедури за изписване на бебетата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране