20.12.2020 | 12:55
Румен Петков: Ставаме най-яростните антируски кресльовци и това на Борисов му прилича, но не и на България
Трябваше да изгоним американската посланичка за това, че се похвали, че от Козлодуй е взела документи със стратегическите намерения на централата

Лидерът на АБВ Румен Петков за изгонването на поредния руски дипломат от страната ни.

Фокус: Г-н Петков, пореден изгонен руски дипломат. Какъв е вашият коментар и как тълкувате това действие?

Румен Петков: Това е седмият руски дипломат, изгонен за три години. За съжаление българското правителство, Борисов и Гешевщината превръщат България в една от най-свирепо настроените антируски държави. Няколко неща правят впечатление. Първо, че се изгони военно аташе, за това, че е събирало информация за броя на участниците в учения. Тази информация е публична и обикновено домакините оповестяват броя на участниците и техниката, която ще бъде използвана по време на учението, за да не се допускат антинагласи или да се преодоляват антинагласи. Обвинението е повече от нелепо. На този фон ние трябваше да изгоним американската посланичка за това, че се похвали, че от Козлодуй е взела документи със стратегическите намерения на централата. Един без съмнение обект, който се нуждае от особено обгрижване от гледна точка на недопускане на точно такъв тип информационен теч.

Второ, реакциите на посолствата на САЩ и Великобритания практически бяха мигновени, което намирисва на изпълнена от българска страна тяхна поръчка за поредно скандализиране на отношенията ни с Русия. Тази точно изпълнена поръчка Борисов и Гешев трябва да са наясно, че няма да заличи шкафчето с 1 млн. евра рушвети и с няколко кюлчета злато. Нито ще заличи безчинствата на Гешев, които след осъдителните присъди и на българския съд и Съда по правата на човека плащаме всички ние – българските граждани. На трето място – от друга страна това е един шанс за следващото българско правителство да оправи отношенията ни с Русия. Борисов съумя да докара отношенията с Русия до точката на замръзването. Не изключвам в стремежа да плонжира да се докара на САЩ, за да получи някаква форма на амнистиране за безогледната корупция, която видя цял свят, той да посегне и върху енергийните проекти.

Просто трябва да сме наясно, че с тези безумни действия, с които обтяга отношенията на България с Русия, той си купува политическа индулгенция. Той си купува милостиня. Ако щатите не разберат, че допирът им с Борисов ги позори в очите на българските граждани, значи нищо не разбират. Великобритания на фона на всички простотии с Новичока, който така и не опровергаха, че произвеждат в лабораторията близка до онзи град, където ставаха натравянията, България трябва да съхрани отношенията си с Русия на първо място от гледна точка на това, че сме стратегически партньори. На второ място от гледна точка на това, че общо участие в Черноморския регион предпоставя общи стъпки и действия в името на мира и сигурността на региона. Не на последно място нашата история. 100 хил. руски жертви и 40 дадени за Освобождението на България от турско робство, Борисов в името на собствения си комфорт е готов да ги зачеркне. Този срам трябва да видим и да излезем на площада и да ги пометем.

Тези хора с безчинствата си, с политическите вреди, които нанасят на България ще сложат траен отпечатък за години напред. Не си даваме сметка, че темпът, с който гоним руски дипломати, предполага ответните реакции и от нашето малко посолство в Москва скоро може да остане само посланика. Да изгониш военен аташе, който ходи навсякъде с униформата си, който е оторизиран и нашата държава се е съгласила той да бъде официалния представител, който да проявява интерес по определени теми, е такъв тип безочие, което даже и упоменатите САЩ и Великобритания, не са си позволявали. Правим крачки, които ще струвам много на българския интерес.

Фокус: Вие прогнозирате ответна реакция от Руската федерация. Каква ще бъде тя?

Румен Петков: Ще изгонят наш дипломат. К аква друга може да бъде. Това ще е само едната стъпка. Замразяването в отношенията ни става все по-видимо. България не е в състояние да защити собствения си интерес. Ние обслужваме антируската агресия, която напоследък отново се развихри в Западна Европа и в Щатите и вместо ние да бъдем тези, които усмиряват тона, които насаждат спокойствие, диалог, намиране на взаимно приемливи, разумно приемливи решения, ние ставаме най-яростните антируски кресльовци. Това на Борисов му прилича, но на България и нормалните български граждани – не.

Фокус: Споменахте посещението на американския посланик Херо Мустафа в АЕЦ „Козлодуй“. Вие изпратихте писмо до ДАНС и министъра на енергетиката. Получихте ли отговор на зададените въпроси?

Румен Петков: Не, разбира се. Отговорът ще покаже, че на нея са й предоставени неща, които са секретни, защото ще се види, че е обсъждано така нареченото диверсифициране на купувана не ядрена енергия. Тя е проявила интерес към цената, на която ние купуваме ядреното гориво. Това са извършени престъпления от дейците в АЕЦ „Козлодуй“, чието място без съмнение е в затвора. Тук трябва да е ясно, че те са го направили по поръчение на Борисов. Това може да постави в изключително деликатно положение ядрената централа и гарантиране на доставките на ядрено гориво. Щатите искат да ни принудят да си купуваме скъпо ядрено гориво, много далеч от качеството, което си купуваме сега и за сметка на сигурността на реакторите. Щатите това не ги интересува. Те показват, че българският народ не ги интересува с безчинството в ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3. Там си купуваме ел. енергията от американските две централи на цена, два пъти по-висока от тази, на която си купуваме ел. енергията от държавната „Марица“ 2. Това е повече от показателно за това, че ние за щатите не сме народ, а мърша. Ние трябва да покажем, че сме народ първо на самите себе си и второ на всички наши партньори.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране