17.07.2024 | 22:46
Румен Радев замисля нов 10 ноември
Президентът е готов със собствено служебно правителство отмени промените в Конституцията

Президентът Румен Радев е готов със служебно правителство, ако Конституционният съд се произнесе против гласуваните поправки в основния закон от предишното мнозинство в Народното събрание, Освен това експерти от екипа му вече обмислят и антикризисен план.

Става дума за недодяланите поправки, които се отнасят за служебните кабинети и са познати като промените, „анти Радев“. Ако решението на съда е, че те са нелегитимни, палачинката се обръща тотално. А мандатът на президента изтича чак през януари 2027 г., така че това е силен коз.

Вече има намеци накъде вървят нещата. Шефът на парламентарната комисия за конституционни промени в миналото НС Радомир Чолаков тези дни нарече промените „капитална политическа и юридическа грешка“. Той е най-опитният юрист и конституционалист от ГЕРБ, макар че не попадна в този парламент. Не е тайна, че с политическите си назначения ГЕРБ и Пеевски доминирате уж независимия Конституционен съд. Ако КС върне правомощията на президента, напълно реалистично е Радев да остави кабинета „Главчев“ да управлява до очертаващите се предсрочни избори. И след това вече да реди служебни правителства при нов провал за редовен кабинет. Перспектива, от която на глас партиите се възмущават, но за която тайничко се надяват заради безсилието да формират правителство. Има и друга версия, че ако КС отмени недомислените поправки, президентът ще е готов със служебния си кабинет още през септември.

Тогава вече ще влезе в сила възможния антикризисен план на президента. За това намекна и самият Радев след консултациите с ПП-ДБ. „Жегата отвън съвпадна с разгара на горещото политическо лято – множество остри противоречия, силна динамика в политическите процеси. Тази сложна обстановка изисква както диалог, така и навременни оперативни решения“, каза държавният глава. Какви са те, предстои да видим. Един от възможните варианти е Румен Радев да се превърне в генератор за свикване на Велико народно събрание.

То има изключителни права да решава определен кръг въпроси, включително и за реформи в съдебната система, която сега се задушава от зависимости. Ако се свика ВНС или ако президентът привика партиите на национална кръгла маса, на която да се очертаят основните приоритети пред държавата, това ще е „нов 10 ноември“, коментира източникът ни. Ако се стигне до предсрочни избори, което е доста вероятно, Радев обмислял да ги насрочи именно през ноември, научи „Галерия“. Аргументите са два – парламентът ще има време да гласува бюджета, а знаменателната дата ще е сериозен намек към партиите да се стегнат и да си свършат работата.

Най-належаща сега е рулетката с мандатите като президентът временно забавя връчването на втория. Той трябва да отиде при ПП-ДБ, които станаха втора политическа сила след разцеплението в ДПС. В „Промяната“ има разделение – да вземат ли папката и да направят опит да съставят кабинет, или директно да се откажат. В своя декларация те официално настояха за тримесечно отлагане на връчването на мандатите – уж да се направят антикорупционни реформи.

Другите партии обаче , реагираха доста негативно на тази идея. Не е ясно и в чии ръце ще отиде третият мандат, ако „Промяната“ не успее. Защото всички останали партии уж го  искат, но нямат идея как  да го реализират. Всичко е в ръцете на президента — как ще разбърка колодата, на кого ще заложи и колко ще бави връчването на мандатите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране