13.04.2023 | 21:43
Русия: Черно море никога няма да бъде море на НАТО
Украйна призова Алианса за по-голяма роля за сигурността в региона
Черно море никога няма да бъде „море на НАТО“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.  Той заяви това, след като украинският външен министър Дмитро Кулеба призова Северноатлантическия пакт да играе по-голяма роля за сигурността в региона.

Русия и Украйна са черноморски държави наред със страните членки на НАТО Турция, България и Румъния, посочва Ройтерс.  Говорителят на Кремъл каза още пред медиите, че не следи здравословното състояние на изтърпяващия присъда руски опозиционер Алексей Навални, след като негови сътрудници обявиха, че здравето му се е влошило. Той посъветва журналистите да отправят въпросите си за здравословното състояние на Навални към руската Федерална служба за изпълнение на наказанията.

Кремъл отрече руският президент Владимир Путин лично да е наредил ареста на репортера на в. „Уолстрийт джърнъл“ Еван Гершкович, който беше задържан в Русия миналия месец по обвинения в шпионаж. „Не, това не влиза в прерогативите на президента. Спецслужбите са си свършили работата. И нека кажа още веднъж, бих искал да ви напомня, че този журналист е бил заловен на местопрестъплението“, подчерта Песков.

„В момента няма насрочена дата за каквито и да било телефонни разговори между лидерите на Русия и Китай“, отговори той на журналистически въпрос.  Песков каза, че не знае нищо за достоверността на информацията, изнесена от западни медии, които твърдят, че Путин е организирал среща между собственика на „Вагнер“ Евгений Пригожин и руския министър на отбраната Сергей Шойгу за уреждане на конфликта между тях.

„Не зная нищо по този въпрос“, заяви той.  Песков каза още, че се разглежда темата за признаване на действията на нацистка Германия по време на Втората световна война за геноцид срещу народите на Съветския съюз.

„Тази тема присъства в дневния ред, тя е доста чувствителна за обществото ни, за нашата страна“, заяви говорителят на руския президент. Той добави, че „както и преди, се разглеждат различни варианти (за възможно приемане на документи), но не са взети никакви решения по този въпрос“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране