23.06.2022 | 11:45
Русия е изправена пред фалит
Тази седмица страната трябва да направи три плащания по лихви за общо 400 млн. долара

Тази седмица Русия е изправена пред ново предизвикателство свързано с плащания по облигации. Остават едва дни преди страната да евентуално да изпадне в първото си неизпълнение по чуждестранния си дълг от над 1 век, пише Bloomberg TV.

В четвъртък и петък страната трябва да направи три плащания по лихви за общо 400 млн. долара, но по-належащият превод е този по непогасени задължения от края на май. Крайният срок за него изтича в неделя през нощта.

Последното купонно плащане за около 100 млн. долара е блокирано заради международните санкции, а гратисният период за намиране на решение изтича в края на деня на 26 юни. Тогава страната ще изпадне в неизпълнение, освен ако по някакъв начин не изпрати парите до достатъчно от притежателите на дълга.

Проблемът не е в липсата на желание или средства от страна на правителството. Всяка седмица Кремъл получава милиарди долари приходи от продажба на енергийни продукти. Но властите не успяват да спазят сроковете за плащане заради все по-тежките санкции, които им отрязват начините да прехвърлят пари.

Целта на Белия дом е да накаже Кремъл за нахлуването Украйна, като запечата статута му на пария на пазара за десетилетия напред с първото неизпълнение по чуждестранния дълг на страната след болшевишката революция преди повече от век.

Русия твърди, че е принудена да изпадне във фалит и се опита да намери решения на проблема. Тя заяви, че задълженията ѝ ще се считат за изпълнени, след като плащането бъде извършено в рубли, според указ, подписан от президента Владимир Путин, който определя механизъм за обслужване на облигациите. По-рано финансовият министър Антон Силуанов заяви, че правителството ще прехвърли рубли, които след това могат да бъдат конвертирани в чуждестранни валути.

„Направихме всичко възможно, за да доведем коня до водата, но не зависи от нас дали иска да пие или не“, каза Силуанов миналата седмица.

До края на тази седмица вниманието ще бъде насочено към последните купони, които предстоят, и опитите на Министерството на финансите да плати.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране