05.04.2022 | 10:40
Русия към САЩ: Спрете да помпате Украйна с оръжия!
Провокацията в град Буча е върхът на лъжата и цинизма, казва руският посланик в САЩ

Властите на западните страни се опитват да демонизират руските военни с умишлено фалшиви обвинения за престъпленията, за които се твърди, че са извършили в Украйна. Това каза руският посланик в САЩ Анатолий Антонов.

„Следващите необосновани обвинения са част от координираните усилия на западните страни за демонизиране на руските въоръжени сили. Провокацията в град Буча е върхът на лъжата и цинизма. Във Вашингтон, без доказателства, веднага заеха позицията на прокурор и започна да назначава извършителите“, цитират думите му в Telegram канала на посолството.

„На място нещата са точно обратното“, каза Антонов.

„Хуманитарната помощ се увеличава в регионите на Украйна, контролирани от руските въоръжени сили. Стотици тонове храна, лекарства и стоки от първа необходимост са изпратени за задоволяване на нуждите на цивилно население. Руската страна гарантира безопасността на хуманитарните коридори за евакуация на украинци и чужди граждани“.

„Американските колеги трябва да обърнат внимание на фактите и да спрат престъпното безразличие към действията на националните батальони, които продължават да блокират цивилни в градовете, откриват безразборен огън по бежанци, тероризират и измъчват всички, които не споделят тяхната нацистка идеология“, допълни още посланикът.

Американските власти трябва да спрат да доставят оръжие на режима в Киев, тъй като това провокира нови жертви, се казва в изявление на руското посолство в САЩ.

„Призоваваме Вашингтон да спре да помпа Украйна със смъртоносни оръжия. Съединените щати са тези, които провокират все повече и повече жертви“, се подчертава в документа. В него се отбелязва, че „неспособността на киевския режим да осигури правилен контрол и защита на оръжията е довела до разрастващи се спонтанни банди, занимаващи се с грабежи, грабежи и терор“.

На 3 април руското министерство на отбраната отрече обвиненията на киевския режим за убийства на цивилни в село Буча, Киевска област. От ведомството казаха, че руските въоръжени сили напълно са напуснали Буча на 30 март, а „доказателства за престъпления“ се появиха едва на четвъртия ден, когато служители на Службата за сигурност на Украйна пристигнаха в града.

Руското министерство на отбраната също така подчерта, че на 31 март кметът на Буча Анатолий Федорук във видеообръщението си потвърди, че в града няма руски военни, без да споменава застреляни по улиците местни жители. Руският външен министър Сергей Лавров нарече ситуацията в Буча фалшива атака.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране