10.04.2015 | 13:17
Русия налива капитали в Гърция
Допускат Москва до приватизацията у съседите

Русия ще започне да налива капитали в икономиката на Гърция, изкупувайки нейни предприятия, предричат експерти.

Повод за подобни прогнози станаха думите на премиера Алексис Ципрас, който съобщи, че Москва и Атина са се разбрали да създадат сдружение за руско участие в приватизацията на гръцки компании. Ципрас, който е на двудневно посещение в Москва, допълни, че „гръцката страна ще запази стратегическата си роляв това сдружение”, информира РБК.

Премиерът оповести новината вчера по време на конференция в Московския институт за международни отношения. Той подчерта още, че страната му „иска да рестартира отношенията си с Русия в областта на енергетиката и финансите”.За руско участие в гръцката приватизация в сряда след срещата си с Ципрас говори и президентът Владимир Путин.

Той каза, че Русия проявява интерес към участие в търгове по раздържавяване, ако Гърция проведе такива. Домакинът уточни, че Москва би могла да инвестира предимно в инфраструктурата на съседката ни – пристанища, летища, тръбопроводи. Вчера стана ясно и че Русия и Гърция са „намерили способ за преодоляване на сложностите по въпроса за укрепване на гръцкия експорт в условията на продоволствено ембарго”. Това заяви самият Ципрас.

РИА Новости припомня, че загубите за аграрния сектор на съседката ни от забраната възлизат на 30-35 млн. евро. Преди това руският министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев каза, че Москва търси път за облекчаване на ембаргото за Гърция и Унгария, който да не противоречи на нормите на СТО. „Гърция не се е обръщала към Руската федерация с искане за финансова помощ, но кредити в рамките на сътрудничеството между двете страни са възможни”, каза още Путин.

“Ако ние например осъществим някой голям проект, който ще донесе приходи на Гърция, това означава, че с тези приходи може да се извърши и погасяване на тези кредити”, отбеляза още домакинът, цитиран от ТАСС. “Значи става дума не за помощ, а за сътрудничествов това число и във финансовата сфера”, добави руският президент. От своя страна Ципрас заяви, че пътят на санкциите е порочен и трябва да се изостави. Путин посочи, че с госта си са обсъдили и възможното участие на Гърция в проекта “Турски поток”. Вчера гръцкият премиер трябваше да се срещне и с руския си колега Дмитрий Медведев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране