17.03.2023 | 18:52
Русия нападна Гълъб Донев заради МОЧА
Преместването на Паметника на Съветската армия е дива инициатива на евроатлантистите, заяви Мария Захарова

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова определи преместването на Паметника на Съветската армия от Борисовата градина в София като „дива инициатива на евроатлантистите, контролиращи столичния представителен орган“, свързана с предстоящите у нас избори и разкритикува служебният премиер Гълъб Донев за „липсата на политическа воля да се каже „далеч ръцете“.

Миналата седмица Комисията по култура и образование и Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика към СОС излязоха с доклад и настояха Столичния общински съвет да задължи кмета Йорданка Фандъкова да поиска от държавата да премести монумента, който е държавна собственост. За предложението да се демонтира паметникът от Княжеската градина гласуваха общинските съветници от ГЕРБ и ДБ. По-късно Гълъб Донев призова темата да се остави за след изборите.

Позицията на говорителя на руското Външно министерство за паметника е представена в пост на руското посолство у нас, която публикуваме без редакторска намеса:

„На 9 март т.г. законодателното събрание на София взе решение за демонтиране на паметника на Съветската армия, който се намира в центъра на българската столица. На кмета на града е възложено да сезира областния управител на София с предложение паметникът да бъде преместен на друго място.

Известно е, че тази дива инициатива идва от евроатлантистите, контролиращи столичния представителен орган. Очевидна е нейната връзка с предстоящите предсрочни парламентарни избори в България, с желанието на отделни групи, претендиращи за власт, да демонстрират способността си внимателно да улавят и незабавно да изпълняват очакванията на западните си партньори, които оказват съществено влияние върху вътрешнополитическите процеси в страната. Сега в политическа „разменна монета“ се превръщат паметниците на тези, които освобождаваха България.

Ръководителят на настоящото техническо правителство на България призова за отлагане на решаването на толкова деликатен и спорен въпрос за следизборния период. Не наблюдаваме политическа воля да се каже „далеч ръцете“ от паметниците на онези, които направиха възможен живота на сегашните поколения. Не става дума, дали този живот е комфортен, заможен, благополучен – въпросът не е в това. Става дума за самото съществуване на поколенията.

Разбира се, обърнаха внимание и на това как обикновените българи са застанали на „жива верига“, за да опазят паметника, превърнат от местните политици в поредна мишена за богохулни издевателства.

Този патриотичен порив на гражданите на България (не проруски, а патриотичен по отношение на самата България) ясно показва, че въпреки бясната антируска пропаганда хората не могат да останат безразлични на фона на надигналия глава неонацизъм в Украйна, помнят и почитат подвига на руския войник, донесъл свобода, мир и справедливост. Да, това е събирателен образ. Но когато казваме „руски войник“, „Червена армия“, „народен подвиг“, ние наистина имаме предвид подвига на съветския народ – многонационален, многоконфесионален, който не се дели отвътре и не определя никого отвън на правилни и грешни, на представители на една или друга религия или вероизповедание, на хора с определен цвят и тен на кожата. Не, те просто знаеха, че имат свои хора, които трябва да бъдат защитени. Че има лишени, унизени, подложени на нечовешки мъчения, осъдени на унищожение. И има враг, който направи живота на човечеството в средата на ХХ век непоносим. И с него трябва да се бори. Необходимо е да се направи така, че всички, чийто живот е в опасност, да оцелеят.

Благодарни сме на гражданите на България, които защитиха паметника. Виждаме в това отдаденост на традицията, тесни връзки между народите на нашите страни“.

1 коментар

  1. ПЕТКО ПРОЙНОВ каза:

    До жълтопаветните олигофрени-кретени недоклатени,що не овапцате ‘паметника’на онези,които сринаха София през 1943г.,що ги не пратихте там,където им е мястото-на гюбрето в Суходол,а посягате с олайнявените си ръце на една СВЕТИНЯ.БОКЛУЦИ СКАПАНИ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране