03.03.2023 | 12:02
Русия няма да позволи на САЩ отново да взривява газопроводи
Западът води война срещу Руската федерация, използвайки украинците, заяви Сергей Лавров

Русия повече няма да разчита на западните държави за своята енергийна политика и няма да позволи на Запада отново да „взриви газопроводите“. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в Делхи, съобщава ТАСС.

„Войната, която се опитваме да спрем и която започна Западът срещу нас, използвайки украинците, разбира се, повлия на руската политика, включително енергийната. (…) Това, което се промени, е, че вече няма да разчитаме на никакви партньори от Запад. Няма да им позволим отново да взривяват газопроводи“, подчерта Лавров.

Външният министър припомни, че когато Русия е поискала разследване на експлозиите на „Северен поток“, „искането беше незабавно отхвърлено“. „Американците го нарекоха „глупости“, а когато Сиймур Хърш публикува своите констатации, видяхте реакцията на европейците и американците – добави ръководителят на руската дипломация. – Германия беше унизена физически, морално и във всякакъв друг смисъл“.

Сергей Лавров отбеляза, че всички действия на САЩ днес са насочени към превръщането на Европа в „подчинен играч“ на Вашингтон.

„Енергийната политика на Русия ще се ориентира към надеждни, заслужаващи доверие партньори. Индия и Китай със сигурност са сред тях“, заключи Лавров.

На 27 септември миналата година компанията „Nord Stream AG“ съобщи за „безпрецедентни разрушения“, настъпили предишния ден „на три низа от морските газопроводи „Северен поток“ и „Северен поток 2“. Шведските сеизмолози регистрираха две експлозии на 26 септември по маршрутите на тръбопровода. Русия образува дело за акт на международен тероризъм след повредата на газопроводи.

На 8 февруари 2022 г. американският разследващ журналист Сийм,р Хърш заяви в статия, позовавайки се на свои източник, че взривните устройства под руските газопроводи „Северен поток“ и „Северен поток 2“ са били поставени през юни 2022 г. под прикритието на ученията Baltops от водолази на ВМС на САЩ с подкрепата на норвежкия специалисти. По сведения на Хърш решението за провеждане на операцията е взето от президента Джо Байдън след деветмесечни дискусии със служители по националната сигурност в американската администрация. Ръководителят на пресслужбата на Съвета за национална сигурност на Белия дом Адриан Уотсън в отговор на запитване на ТАСС нарече изложената от Херш версия „съвършена лъжа и пълна измислица“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране