26.01.2021 | 13:01
Русия обвини Запада за протестите
Служители от посолството на САЩ ще обясняват в МВнР защо са пуснали призива за поход срещу Кремъл

Комисията за защита на държавния суверенитет в Съвета на федерацията на Русия разполага с данни, че чужди служби са съдействали за организирането на протестите в страната в събота по повод ареста на опозиционера Алексей Навални, твърди председателя на комисията Андрей Климов.

С прикриване зад децата на практика се осъществяват проекти, създадени далече извън пределите на Русия и които нямат нищо общо „със стабилното развитие на нашата държава“, каза той.

Дипломати от посолството на САЩ в Русия ще бъдат извикани в МВнР заради публикациите за незаконните акции, заяви говорителката на министерството Мария Захарова в ефира на програмата „Соловьов Live“ в „Ютюб“. „Американците и американските дипломати ще разкажат как това им е дошло на ума“, посочи Захарова. По думите й посолството е публикувало не само картата на маршрутите, „те набутаха там фразата, че ще има поход срещу Кремъл. Това вече е извън всякакви рамки. Какво е това? Мотивация, призив, инструкция, подстрекаване? Така че ще си поговорим“. Освен това Захарова заяви, че действията на посолството са „чиста проба намеса във вътрешните работи“. Тя засегна и въвличането на непълнолетни по време на протестите. „Изкарването на барикадите и прикриването с деца и непълнолетни, натикването им в месомелачката, означава, че имаме работа с такъв вид провокация, която е готова на всичко, тези провокатори са готови на всичко…Това, разбира се, е дъното, да се използват децата като щитове“.

Работна група на Обществената камара е регистрирала над 20 опита за използването на непълнолетни от организаторите на неразрешените акции на 23 януари, съобщи пред ТАСС нейният ръководител Александър Малкевич.

Неголемият брой протестиращи в руските градове говори за ниското равнище на подкрепа за опозицията, смятат допитани от ТАСС експерти. На 7 ноември компартията на Русия „събира повече свои поддръжници“, а в акциите след убийството на Борис Немцов „излизаха пет пъти повече хора“, заяви Олег Матвейчев от Експертния институт за социални изследвания.

Според властите в Москва са протестирали 4000 души, съобщава се за 2400 арестувани.

На 2 февруари съд ще гледа делото на Алексей Навални за замяна на условната му присъда за мошеничество с реална.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране