22.09.2022 | 16:35
Русия праща 1 000 000 души на фронта в Украйна
Вижте секретната точка 7 от Указа на Путин

Засекретената точка 7 от вчерашния указ на руския президент Владимир Путин за обявяване на частична мобилизация предвижда на фронта в Украйна да бъдат пратени един милион руснаци.

Това съобщи „Новая газета. Европа“ като се позова на свои източници в Кремъл.

Според Газета.ру, която е разговаряла с източник от президентската администрация, отначало идеята е била целият текст на указа да бъде „за служебно ползване“. По-късно обаче е решено да се скрие само точка 7, която се отнася до броя на хората, които трябва да бъдат мобилизирани.

Веднага след като в сряда сутринта Путин обяви т. нар. „частична“ мобилизация, военният министър Сергей Шойгу уточни, че става дума за призоваване на 300 000 души, които имат военен опит.

Че това не е истина вече е напълно ясно. В руските социални мрежи е пълно с видеа на разстроени жени, които обясняват, че мъжете им са получили повиквателни, без никога да са служили в армията. В Бурятия има случаи да се призовават дори починали хора, както и бащи на пет малолетни деца.

„Числото на мобилизираните беше коригирано няколко пъти и в крайна сметка се спряха на един милион“, казва събеседникът на „Новая газета. Европа“.

Няколко руски министерства са заявили пред изданието, че все още не са получили текста на указа на Путин и са видели само текста, който бе обявен пред широката общественост и в който т. 7 е скрита.

По-късно, отговаряйки на въпроси на журналисти, прессекретарят на президента Дмитрий Песков каза, че класифицираната информация се отнася до броя на резервистите, които могат да бъдат призовани за военна служба.

От „Новая газета“ напомнят, че в Русия е забранено да се разгласява информация от документи, класифицирани „за служебно ползване“.

На 21 септември руският президент Владимир Путин обяви началото на частична мобилизация в страната. Руското министерство на отбраната заяви, че граждани с боен опит ще бъдат призовани да се бият срещу Украйна. Шойгу обяви броя на хората, които ще бъдат мобилизирани от 21 септември – до 300 000 души.

Изявлението на Путин е в съответствие с анализа на много западни експерти, според които Русия се нуждае от човешки ресурси, за да продължи войната и че руският президент не се е отказал от първоначалното си намерение да окупира цяла Украйна.

Ден преди да бъде публикуван указа за мобилизацията Русия значително увеличи наказанията за предаване в плен и дезертьорство.

1 коментар

  1. Психодесен трол каза:

    „Америка за България“ ми плаща центове, но аз не лъжа за пари, а в подкрепа на „демокрацията“!
    Една жена ми каза, че мъжа на сестрай, чл от брата на шефа си, че Путен мобилизиррал 10 милиона, но съседа му чул , че чили 20 милиона.
    Слава Кокаине, да живее Зеля!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране