07.04.2022 | 21:50
За първи път Русия призна: Огромна трагедия са руските военни загуби
Путин не се страхува, че ще свърши в съда, казва говорителят му и отрича руската армия да е извършила военни престъпления

Руските въоръжени сили са понесли „значителни загуби“ във войната в Украйна, каза днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, без да даде подробности, съобщи Франс прес.

„Ние понесохме значителни военни загуби“, декларира Песков в интервю за бритaнската телевизионна верига „Скай нюз“, цитирано от АФП. „Това е огромна трагедия за нас“.

Той каза, че историята на Украйна е била променена през 2014 г. по време на това, което той определи като „незаконен преврат“, т.е. свалянето на проруския президент Виктор Янукович, след като той вбеси украинците с отказа си (под натиск от Москва) да подпише договаряно с години споразумение за асоцииране и свободна търговия с Европейския съюз.

След смяната на Янукович Украйна е станала „анти-Русия“ и „всичко, което се случи в Украйна, беше насочено срещу нашата страна“, каза Песков.

По думите му Русия от „десетилетия“ е била „загрижена за своята сигурност“.

Запитан дали днешната война е унижение за Русия, като се има предвид броят на изгубените войници, той отговори:

„Не, това е погрешно разбиране на случващото се“.

Запитан какво е оправдало почти пълното разрушаване на обсадения пристанищен град Мариупол, Песков каза:

„Мариупол ще бъде освободен от националистически батальони и се надяваме това да стане по-скоро по-рано отколкото по-късно през операцията.“

Той повтори твърдението на Русия, че информацията за удара срещу родилното отделение в Мариупол, която предизвика международно възмущение, е „фалшива“.

Песков отрече руските въоръжени сили да са извършвали военни престъпления в Украйна. Той каза, че Русия не признава Международния наказателен съд и че „че ние не сме единствената страна в света, която прави това“.

„И ние сме заинтересоване от наистина независимо и обективно разследване на всичко престъпления“, каза той. „Но искаме само да разберем какъв би могъл да бъде форматът на такова разследване, защото имаме горчив опит от международни разследвания, като това със сваления корейски самолет. И ние не бяхме допуснати в тяхното разследване. Така че не можем да го смятаме за обективно“.

Тревожи ли се Владимир Путин, че може да свърши в съда? – попита водещият.

„Не, не се тревожи – каза Песков. – Не виждаме никаква възможност за това“.

Говорителят на Кремъл повтори тезата на Москва, че заснетите сцени на убийства на цивилни в киевското предградие Буча „фабрикувани и фалшиви“. Запитан дали осъзнава „колко гротескно звучи това“, той отговори:

„Това е смела фалшификация и ние говорим за това от два дни, но никой не ни слуша“.

Коментирайки разширяването на НАТО на изток, Песков каза, че Русия „трябва да балансира ситуацията и ние трябва да предприемем допълнителни мерки, за да гарантираме собствената си сигурност, защото все още сме дълбоко убедени, че НАТО е машина за конфронтация“.

„Това не е мирен съюз. Той беше създаден за конфронтация и основната цел на съществуването му е да се изправи срещу страната ни“.

За Швеция и Финландия, които мислят за присъединяване към НАТО след руското нахлуване в Украйна, той каза: „Ще трябва да пребалансираме ситуацията. Пак повтарям, тогава ще трябва да направим нашия западен фланг все по-усъвършенстван по отношение на гарантирането на нашата сигурност“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране