21.07.2022 | 11:37
Русия пуска газа за Европа, но под условие
Докато не се разреши проблема със санкционираните части на турбините, потоците ще са силно редуцирани

Руският президент Владимир Путин обяви, че Европа ще започне да получава отново руски природен газ през ключовия газопровод „Северен поток 1“, но предупреди, че докато не се разреши проблема със санкционираните части на турбините, потоците ще са силно редуцирани. ​

Европа гадае от седмици дали газоподаването за Германия ще бъде възобновено на 21 юли когато приключи годишната планова поддръжка на съоръженията. А Путин изпрати най-категоричния до този момент сигнал, че известни количества ще има: тръбата ще работи на 20% от капацитета си през идната седмица. Това ще се случи, ако изпратената за ремонт в Канада част, попаднала в капана на санкциите, не се върне на руската страна, след което друга част, която в момента е в Русия трябва да отиде на поправка.

„Ако дойде и другата част, двете ще работят заедно, ако не – само по 30 млн. куб м суровина ще се помпат средно на ден“, каза на репортерите руският президент след края на срещата на върха в Иран в късните часове на 19 юли. Той допълни, че иска устройствата обратно в страната си, заедно с цялата документация по ремонта.

След истерични дипломатични усилия на Германия, Канада свали санкциите от турбината и тя е напът към Русия.

В момента никакво руско синьо гориво не се подава по най-големия газопровод за Европа заради планови ремонтни дейности. Преди тях съоръжението работеше на 40% от капацитета си.

„Газпром“ оряза доставките заради технически причини на част от устройството което намопва газ в линията. Преди няколко дни пък руският газов монополист обяви форсмажорни обстоятелства за доставките към няколко европейски купувачи.

Сагата тръгна от компресорната станция „Портовая“, откъдето синьото гориво потегля за Германия по дългата 1200 км тръба на „Северен поток 1“. Москва посочи проблеми в обекта, който е отделно юридическо дружество от газопровода с друг собственик, когато през юни редуцира подаването на суровината. Портовая има шест основни газови турбини, което позволява да се достигне достатъчна мощност на нагнетяване за изпращане на синьото гориво на такова дълго разстояние. Само две от тези устройства са работили преди „Северен поток“ да излезе в планов ремонт на 11 юли, твърди „Газпром“. Другите е трябвало да минат оглед и поддръжка от производителя – „Сименс енерги“. Една от турбините обаче е била задържана в Канада заради санкциите срещу Москва. И след напоителни преговори и настояване от Берлин е тръгнала към Германия. А другите турбини ще трябва да преминат през същата процедура – доста неясна перспектива, защото не са огласени подробности за тяхното състояние.

Двата ключови купувачи на руски природен газ – Германия и Италия – обявиха орязването на доставките за политическа мярка – твърдение, което Москва отхвърля категорично. Берлин планира да изчака до 25 юли, за да разбере какви количества ще получи. Но дори те да се възстановят в ограничен обем, противоречията между ЕС и Русия за енергийните доставки ще останат.

По информация на „Блумбърг“, получена от запознати с въпроса лица на 19 юли, „Газпром“ ще възстанови газоподаването на редуцирани количества гориво по „Северен поток 1“. Европейският съюз пък се подготвя за най-песимистичния сценарий на пълно орязване на доставките и търси алтернативни източници, както и ограничаване на потреблението. Блокът е изправен пред най-сериозната енергийна криза от десетилетия, а заплахата от дефицит на горива и режим на електропотреблението подкопа доверието в еврото и увеличи риска от рецесия. Говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер пък коментира на 20 юли, че „може само да се гадае какво ще направи „Газпром“ утре“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране