20.09.2024 | 21:23
Русия разреши на българските русофили да се преселят там като политически емигранти
Те ще могат да кандидатстват за временно пребиваване при облекчени условия - без да знаят руски език и история и стига да споделят руските ценности

България е сред 47 държави, чиито граждани ще могат да получат политическо убежище в Русия, ако не споделят ценностите в своята страна. Това реши руското правителство в петък, след като през август президентът Владимир Путин му възложи да подбере държави с либерални ценности, противоречащи на руските.

Наредбата казва, че тези държави прилагат политики, “които налагат деструктивни неолиберални идеологически насоки, които противоречат на традиционните руски духовни и морални ценности”.

Граждани от тези държави ще могат да кандидатстват за временно пребиваване при облекчени условия – без да знаят руски език и история и стига да споделят руските ценности. Те ще могат да разчитат на “хуманитарна подкрепа” от властите. В указа на Путин от август се казва, че хора от тези държави ще могат да се преместят да живеят в Русия, ако декларират, че отхвърлят политиките на своите държави.

Освен България, в списъка на Кремъл са САЩ, Великобритания, Украйна, Северна Македония, Албания, Черна гора, Швейцария, Андора, Исландия, Норвегия, Лихтенщайн, Япония, Австралия, Бахамските острови, Тайван, Сингапур, Корея, Нова Зеландия, Монако, Сан Марино, Микронезия, Канада, както и повечето от европейските държави. От членовете на ЕС в списъка липсват две държави – приятелски настроените към режима на Путин Унгария и Словакия. А от балканските в списъка отсъстват Босна и Херцеговина и Сърбия, както и Косово.

Украйна и балтийските държави са единствените членки на бившия Съветски съюз, които според Москва сега споделят различна ценностна система от руската православна.

В началото на войната в Украйна Кремъл обяви България сред група държави, помагащи на Украйна, като “неприятелски”, като ожесточи визовата си и търговска политика към тях.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране