09.08.2022 | 11:42
Русия с военна база в Сърбия
Сърбия „принципно отхвърля антируските санкции“

Извънредният и пълномощен посланик на Русия в Белград Александър Боцан-Харченко обяви пред SM News създаването на руска военна база в Сърбия.

Дипломатът подчерта, че разполагането на руски бази в Сърбия е суверенен въпрос за Белград. Освен това е въпрос и на самата Русия. „Що се отнася до съвместния хуманитарен център, той съществува и функционира за реакция при кризи в случай на хуманитарно бедствие“, добави той.

Боцан-Харченко също така отбеляза, че Сърбия е приятелска страна и Белград „принципно отхвърля антируските санкции“. В същото време той посочи и политическия елемент в споразумението за доставка на газ на най-изгодна цена. Посланикът подчерта, че Русия осигурява енергийна стабилност за Сърбия. Освен това страните продължават военнотехническото си сътрудничество, което създава благоприятни условия за качеството на доставките.

По-рано сръбският министър на вътрешните работи Александър Вулин обяви, че страната му отказва да влезе в конфликт с Русия и да стане „пехотинец на НАТО“. Той посъветва западните си колеги да се извинят на страната за военните действия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране