09.04.2022 | 11:46
Русия: Унищожихме 2003 украински танка, 125 самолета и 95 хеликоптера
Москва нарече конфликта в Украйна трагедия и продължи да обвинява военните на Украйна, че поставят цивилните в опасност и ги използват като жив щит

Русия съобщи за ракетен удар в Житомирска област по резерв от украинска военна техника, който се подготвял за прехвърляне в Донбас. Това съобщи говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, цитиран от „Интерфакс“.

Той изнесе и данни колко единици военна техника е унищожила Русия досега. „През деня високоточни ракети с въздушно изстрелване удариха по украинска военна техника на жп гара Новоград-Волински в Житомирска област. В резултат на удара резервите, предназначени за прехвърляне на група украински войски в Донбас беше унищожен. Руските въоръжени сили блокираха напълно селището Новомихайловка и започнаха да го „прочистват от националисти“, каза Конашенков.

По думите му, „при преследване на отстъпващите части на 54-та механизирана бригада на украинските войски, части на руските въоръжени сили блокираха населеното място Угледар и сега водят бойни действия“.

„Руските системи за противовъздушна отбрана свалиха във въздуха два украински военни хеликоптера: Ми-8 и Ми-24 в близост до град Херсон, както и три безпилотни летателни апарата, включително два – „Байрактар ​​ТБ-2″ в районите на населените места на Кривой рог и Труда“, каза Конашенков. Руската авиация унищожи в четвъртък 42 военни обекта в Украйна. Според Конашенков те включват команден пункт, два полеви склада с боеприпаси, две реактивни системи за залпово стрелба, както и 12 крепости и райони, където е съсредоточена украинската военна техника. Руските военни съобщиха, че по време на специалната операция са унищожили над 2000 бронирани машини на Украйна: танкове и други бойни машини.

„Общо от началото на специалната военна операция са унищожени 125 самолета, 95 хеликоптера, 416 безпилотни летателни апарата, 2003 танка и други бойни бронирани машини, 220 реактивни системи за залпове, 869 полева артилерия и минохвъргачки, както и 1902 единици унищожена е специална военна машина техника“, каза Конашенков.

Русия призна и за значителни свои загуби във войната. Това заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков. Песков нарече конфликта в Украйна трагедия и продължи да обвинява военните на Украйна, че поставят цивилните в опасност и ги използват като жив щит. На 25 март руското министерство на отбраната съобщи, че по време на специална операция в Украйна са загинали 1351 души, а 3825 души са ранени.

Той също така заяви, че Русия се радва на доверието на по-голямата част от света и подчертава, че Западът трябва да е наясно с факта, че светът е по-голям от САЩ и ЕС. Говорителят на Путин отрече Русия да е извършила военни престъпления в Украйна, като каза, че „живеем в дни на фалшификати и лъжи“. Той настоя, че цялата ситуация в Буча, където на снимките се виждат много убити украински цивилни, е „добре подредена инсинуация и нищо друго“. „Ние отричаме, че руските военни могат да имат нещо общо с тези зверства“, каза той пред Sky News.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране