26.08.2022 | 9:39
Русия включва хиляди ирански дронове във войната в Украйна
Москва получава безпилотни апарати от Иран, Киев - от Тайван, Норвегия и Великобритания

Русия се е сдобила със стотици ирански безпилотни самолети, които могат да бъдат използвани във войната срещу Украйна, въпреки предупрежденията на САЩ към Техеран да не ги изпраща, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на служители от западното разузнаване.

Не е ясно дали Русия е започнала да използва безпилотните самолети срещу украински цели, но изглежда, че те са в бойна готовност и готови за употреба, заявиха служителите, говорили при условие за анонимност, за да обсъдят поверителни разузнавателни данни.

Иранските безпилотни апарати „Шахед-191“ и „Шахед-129“ носят прецизно насочващи се бомби „Садид“, а „Шахед-136“ е дрон-камикадзе. Русия може да използва и ирански дронове от рода на „Касеф-1/2к“ и „Самад 2/3“, наподобяващи крилати ракети с витлов двигател

Доставката на дронове за Русия може да попречи на новата ядрена сделка с Иран, прогнозират експерти.

В същото време стана ясно, че Тайван е доставил на Украйна 800 дрона Revolver 860. Според Taiwan News, безпилотните апарати са продадени на Полша, която ги е доставила на Въоръжените сили на Украйна. Дроновете се произвеждат от DronesVision, могат да летят до 40 мин. и носят полезен товар до 42 кг, което им позволява да се въоръжат с до осем 60 мм минометни снаряда.

Преди дни стана ясно, че Норвегия и Великобритания ще доставят съвместно микро дронове на Украйна, за да помогнат във войната й с Русия. Норвежкото министерство на отбраната съобщи, че изпраща на фронта дронове Teledyne Flir Black Hornet за около 9,26 млн. долара. Дроновете Black Hornet се използват за видео наблюдение на противниковите части.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране