22.03.2023 | 13:42
Русия за боеприпасите с обеднен уран: Кога ще се събудят в Украйна? Благодетелите им сами ги тровят
Снарядите не само убиват, но и замърсяват околната среда и причиняват рак на хората, живеещи по тези земи

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова разкритикува Великобритания за плановете ѝ да предаде на Киев боеприпаси с обеднен уран и нарече това югославски сценарий.

„Тези снаряди не само убиват, но и замърсяват околната среда и причиняват рак на хората, живеещи по тези земи“, написа Захарова в канала си в Telegram.

Тя отбеляза, че жертвите няма да са само тези, срещу които са използвани тези оръжия. В частност, в Югославия, където е имало такива боеприпаси, са пострадали преди всичко войниците на НАТО, които след това не са могли да получат компенсация за загубеното си здраве.

„Кога ще се събудят в Украйна? Техните благодетели сами ги тровят“, добави Захарова.

По-рано през деня заместник-министърът на отбраната на Обединеното кралство Анабел Голди заяви, че Лондон е готов да предаде на Киев боеприпаси с обеднен уран.

Отбелязва се, че обедненият уран се използва в бронебойните подкалибрени снаряди, тъй като има висока плътност и нанася значителни поражения след пробиване на бронята.

Военният експерт Владислав Шуригин заяви пред „Известия“, че макар използването на тези снаряди да не е забранено, опасността от тях е доказана. Например, когато снарядът се удари, част от него се превръща в плазма, която представлява най-голяма опасност поради образуването на уранов прах.

Западните страни увеличиха военната и финансовата подкрепа за Украйна, след като Русия започна специална операция за защита на Донбас. Решението за специалната операция беше взето от руския президент Владимир Путин на фона на влошаващата се ситуация в региона поради засиления обстрел от страна на украинските бойци.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране