16.05.2022 | 11:35
Русия заплаши Швеция и Финландия заради НАТО
Москва обяви, че всичко вече се променя "радикално" заради този ход

Швеция и Финландия не трябва да си мислят, че Русия просто ще се примири с тяхното решение (да кандидатстват за членство в НАТО). Това заяви зам.-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков.

Двете скандинавски държави, които в продължение на десетилетия поддържаха военен неутралитет, сега искат да влязат в НАТО, за да гарантират сигурността си. Това се случва близо три месеца, след като руската армия започна пълномащабна война срещу Украйна. Глобалната ситуация се промени радикално с разширяването на НАТО, обяви Рябков, цитиран от Би Би Си.

Сергей Рябков каза, че изборът на Финландия и Швеция да се присъединят към НАТО ще има дълготрайни последици, съобщават руските информационни агенции. „Общото ниво на военно напрежение ще се повиши и ще има по-малко предвидимост в тази област. Жалко, че здравият разум е принесен в жертва на някакви фантомни идеи за това какво трябва да се направи в настоящата ситуация“, каза още руският дипломат.

По думите му глобалната ситуация се променя радикално с този ход. Русия заяви преди дни, че ще бъде принудена да предприеме „ответни стъпки“ заради хода на нейната съседка Финландия да се присъедини към НАТО. В изявление на външното министерство се казва, че този ход ще навреди сериозно на двустранните отношения, както и на сигурността и стабилността в Северна Европа. Путин също заплаши Финландия, че ако стане част от НАТО, то двустранните отношения между Москва и Хелзинки ще се сринат. По думите на Путин Финландия е направила „грешка“ с доближаването си до НАТО.

НАТО е готова да засили гаранциите за сигурност на Финландия и Швеция преди приемането им за членки на пакта, по-специално като засили присъствието му в тези страни. Алиансът ще се опита да ускори процедурата по приемане, каза Йенс Столтенберг. Обявената кандидатура на Финландия и на Швеция за НАТО е доказателство, че „агресията не носи изгоди“, добави той по повод руската инвазия в Украйна, подтикнала към тази стъпка двете страни.

Дебатът за членството на Финландия в Алианса се разгоря след нападението на Русия срещу Украйна, същевременно идеята за присъединяване към НАТО започна да получава все по-голямо одобрение – заради 1300-километровата граница между Русия и Финландия. Присъединяването на Финландия към НАТО „еднозначно“ би представлявало заплаха за Русия, гласи оценката на ръководството в Москва. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че разширяването на военния съюз и доближаването на НАТО до руските граници „не би направило нашия континент по-стабилен и по-сигурен“. С думата „еднозначно“ говорителят на Кремъл отговори на въпроса дали Русия възприема присъединяването на Финландия към Алианса като заплаха.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране