01.04.2023 | 19:45
Русия застава начело на Съвета за сигурност на ООН
Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба определи поемането на председателството на 1 април като "най-лошата първоаприлска шега в света"

Държава, ръководена от обвинен във военно престъпление, оглавява Съвета за сигурност на ООН. Трудно е да се повярва, но сега е ред на Русия да поеме председателството на този могъщ орган, който е натоварен с поддържането на световния мир и сигурност, предава БГНЕС.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба определи поемането на председателството на Съвета от Русия на 1 април като „най-лошата първоаприлска шега в света“, съобщи Си Ен Ен.

„Държавата, която системно нарушава всички основни правила на международната сигурност, председателства орган, чиято единствена мисия е да пази и защитава международната сигурност“, заяви Кулеба.

Председателството на Съвета за сигурност се редува на ротационен принцип между 15-те държави членки. Органът се контролира от петте му постоянни членки, включително САЩ и Русия.

Дипломатическият корпус на ООН е наясно с обществения скептицизъм по отношение на това, че Русия оглавява съвета, докато нейни войски окупират части от Украйна, друга държава-член на ООН. Малцина си спомнят, че за последен път Русия е била председател на съвета през февруари 2022 г. – по време на подготовката за нахлуването ѝ в Украйна.

От председателя на Съвета за сигурност се очаква да запази неутралитет. Но в новата си роля Русия може да маневрира на заседанията относно Украйна и да използва месеца, за да представи САЩ и други западни държави като отправящи фалшиви обвинения срещу Русия.

Към дискомфорта, свързан с новата роля на Русия, се прибавя и фактът, че миналия месец руският президент Владимир Путин стана първият държавен глава на постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, за когото е издадена заповед за арест заради предполагаема схема за депортиране на украински деца в Русия. Москва защитава тази практика, обявявайки, че ги е спасила и същевременно отрича, че депортациите са принудителни.

„Изглежда доста гротескно … това кара Съвета да изглежда зле“, заяви ръководителят на Международната кризисна група към ООН Ричард Гоуън за поемането на председателството от Русия.

Все пак поддръжниците на Русия тук, в централата на ООН, казват, че виждат исторически паралели с настоящата ситуация, като изтъкват, че САЩ, постоянният член на Съвета за сигурност, нахлуха в Ирак през 2003 г. без одобрението на съвета.

В края на краищата проблемът „не е в руското председателство. Това е руското поведение в Украйна“, заяви дипломат от Съвета за сигурност пред Си Ен Ен.

През изминалата година Украйна постави под въпрос дали Русия изобщо има право на постоянното си място в Съвета, като на публични срещи изтъкна, че в началото на 90-те години на миналия век Москва получи председателското място на бившия Съветски съюз без никакво гласуване.

Уставът на ООН, който е в основата на организацията, не позволява лесно да се отстрани постоянен член на Съвета. Едно руско вето лесно може да задържи представителите ѝ на масата на Съвета завинаги.

„Държава, която грубо нарушава устава на ООН и нахлува в по-малкия си съсед, няма място в Съвета за сигурност на ООН. За съжаление, Русия е постоянен член на Съвета и не съществува международен правен ред, който да промени тази реалност“, заяви говорител на мисията на САЩ в ООН пред Си Ен Ен.

Единственото, което наистина може да се направи, е да се оспори това, което Русия казва там – нещо, което САЩ заявиха, че ще правят. „Продължаваме да разобличаваме лъжите им и да привеждаме достоверни гласове, данни и факти на място“, заяви говорителят на САЩ.

Колкото по-дълго се проточва войната, толкова повече позицията на Русия в ООН може да се окаже под натиск. Но подобно на много от срещите тук, реториката е основното оръжие.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране