19.04.2022 | 21:09
Руски банкер: Как армията да бъде добра, като всичко в Русия е говно?
Олег Тинков се изказа остро срещу войната и призова Запада да даде възможност на Путин да излезе от ситуацията

Основателят на банка „Тинкофф“ (Tinkoff) Олег Тинков се изказа рязко срещу войната на Русия в Украйна и тези, което я подкрепят. Той освен това разкритикува руската армия. Живеещият в Лондон банкер е сред малкото представители на руския бизнес елит, който си позволява да говори срещу курса на президента Владимир Путин.

„Аз не виждам нито един бенефициент на тази безумна война! Гинат невинни хора и войници“, написа Тинков в Инстаграм.

Той оцени като лошо и нивото на подготовка на руската армия. „А как армията да бъде добра, ако всичко останало в страната е говно и затънало в непотизъм, сервилност и страхопочитание?“, пита реторично банкерът, цитиран от Би Би Си.

„Кремълските чиновници са в шок, че не само те, но и децата им през лятото няма да отидат на Средиземно море. Бизнесмените се опитват да спасят остатъците от имуществото си“, добавя той.

Тинков коментира и хората, „рисуващи Z“. Той предполага, че в Русия те са общо 10% и добавя: „90% от руснаците са против тази война“.

Руските социологически проучвания обаче по-рано заявиха, че има висока процент на подкрепа за руската инвазия в Украйна. По този повод експерти са коментирали пред Би Би Си, че във военно време е нужно внимателно отношение към проучванията.

В заключение Тинков се обръща към „колективния Запад“ на английски език с молба да даде на Путин възможност да излезе от ситуацията, за да спаси достойнството си и да се откаже от „тази касапница“.

„Моля, бъдете по-рационални и хуманни“, призовава той.

Това не е първото изказване на Тинков за войната. По-рано той написа:„Сега в Украйна загиват невинни хора, всеки ден, това е немислимо и недопустимо. Държавите са длъжни да харчат пари за лечение на хората, за изследвания за победа над рака, а не война. Ние сме против тази война“.

От началото на войната досега никой от крупните бизнесмени от руски произход не си е позволявал толкова остри критики по адрес на руските власти и армия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране