06.04.2022 | 12:27
Руски войници продават хладилници и печки, откраднати от Украйна
Взимат цигари, енергийни напитки, бикини, чорапи - взимат всичко

Руски войници се връщат в Беларус, откъдето нападнаха Украйна. Днес идват обратно, натоварени със „стока“ – това, което са откраднали от украинците. Местните хора в Беларус разказват впечатленията си, предаде „Свободна Европа„.

Руските войници, които се връщат на територията на Беларус, често се опитват да продават плячкосани стоки в южните погранични райони, съобщава беларуската служба на Радио Свободна Европа. Журналистите разговарят с местни хора от региона на Гомел, където руските войски бяха дислоцирани преди нападението срещу Украйна и откъдето продължава да се осъществява ротацията на руските части. Украинското разузнаване разпространи информация, че в Наровля има пазар, където се продават откраднати от Украйна стоки. Репортерите на Радио Свободна Европа не откриха специален пазар, но чуха от местните хора много истории за продажба на плячкосани стоки. „Да, руснаците сега напускат Украйна „натоварени“, носят много плячка. Те продават това в града, но няма отделен пазар “, каза жител на Наровля.

Местните хора разказват, че руските войници са започнали търговията още преди да влязат в Украйна. Тогава са продавали консерви. Днес се връщат с пълни чанти. „Какво има – не знам. Активно се продава украинска захар. Една чанта струва 65 рубли за 50 килограма“, каза местен жител пред репортер на Радио Свободна Европа. „Видях, че руснаците карат градинска количка, карат килими. Продавати ли ги, не знам. Караха и скутери, и велосипеди в центъра на града“, разказва друг местен жител. Той добавя, че сега руснаците купуват много продукти в магазините на Наровля. „Взимат цигари, енергийни напитки, бикини, чорапи – взимат всичко“.

Миналия месец жители на Гомел и други населени места в района съобщиха за пристигащите тела на убити в Украйна руски войници, които затрупват местните морги. Болниците в района също са препълнени с ранени руски войници, а лекарите и медицинските сестри са принудени да се грижат основно за тях, разказват местни жители. В последните дни идват съобщенията за изтегляне на руските войски от позициите им в района на Киев. Повечето от тях се отправят отново към Беларус. Мъж от Мазир, югозападно от Гомел, казва, че небето постоянно е пълно с руски самолети и хеликоптери, а руските войници постоянно се опитват да продават нещо на местните хора, включително гориво и други военни доставки. „Те носят това, което са плячкосали от Украйна, и го продават на местните. Хладилници, печки, гуми за коли, каквото им е попаднало“, разказва пред Радио Свободна Европа мъжът, който моли да бъде представен само като Иля.

Още преди началото на войната на 24 февруари, местните хора съобщаваха за руски войници, които редовно предлагат за продажба дизел. По това време руската армия е в Беларус „за учения“. Друг жител на Мазир казва пред Радио Свободна Европа, че големи групи руски войници ходят по заведения и магазини в района, заграждат и тормозят местните хора. Мъжът, който пожела да бъде представен само като Максим, разказва как негов приятел е бил тормозен от руски войници заради дългата си коса. Според Максим, войниците са били от централна Русия или „чак от Сибир“. „Те също така миришат много. Само по миризмата можеш да разбереш, че са вътре в магазина. Не мисля, че се къпят изобщо“, казва Максим. „Командирите живеят в нормални условия… Войниците живеят в гората, в палатки, някои и в обори“. „Руснаците се държат като господари на вселената“, казва още той.

В района на Брагин, което е на 20 км от един от граничните пунктове с Украйна, хората съобщават за колони от танкове, бронетранспортьори и военни камиони „Урал“. Един от местните хора казва за Радио Свободна Европа, че един руски войник му е дал пропагандна листовка, която оправдава руската инвазия. „Скъпи другари и приятели, ние нямаме нужда от война. Ние няма да нападаме и обстрелваме градове. Дойдохме не да се бием с украинския народ, а с националистите, от чиито ръце умират мирните хора“, пише в листовката, с която екипът на Радио Свободна Европа се сдоби. На юг от Мазир се намира Наровля, град на брега на река Припят. Там хората съобщават за големи военни лагери, както и за полева болница, където се лекуват ранени войници. Труповете на войниците се изпращат направо в Русия, казват местните – или с камиони, или по влака.

„Полевата болница се охранява от руски войници, чиято работа е да не разрешават никой да снима“, казва един жител на Наровля, който пожела да остане анонимен. „Много хеликоптери летят над нас. Някои просто кръжат над града“. Друг местен жител, който също се притеснява да се представи, разказва, че войниците изкупуват всичкия алкохол от магазините. „Веднъж един руски [войник] грабна по бутилка водка и вино, но след това банковата му карта отказа на касата. И върна всичко обратно. Но най-често те купуват всичко. И много водка“, казва мъжът. „Както и маратонки, кифли и цигари“.

2 коментара

  1. VH-1 каза:

    Единствената разлика между камуфлираните бойци на отделните клипове е в цвета на опознавателната лента на лявата ръка.
    Обличаш камуфлаж, слагаш синя лента, на видеото е ЯСНО обозначено, че ти си Украинец.
    Обличаш камуфлаж, слагаш бяла лента, на видеото е ЯСНО обозначено, че ти си Руснак.

    До тук с цялата обективност на „новини“ от този тип, които всеки един може да направи при малко повече желание!

  2. опс каза:

    ей,тия от“Доиче Веле“ и“Свободна Европа“ големи разузнавачи излязоха ,бре!!!
    Как пък при тях все успявата да научат това,или онова.Сега им ред да скочат до Буча и да намерят нов масов гроб,със все още живи и изтезавани украинци от лошите окупатори руснаци

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране