01.04.2015 | 22:29
Руснаците боготворят Сталин
Те определят смъртта на диктатора като „загуба на велик вожд и учител“

Йосиф Висарионович Сталин е боготворен от една трета от руснаците, сочи допитване Левада център. Една трета от 1600 руснака (33%), повечето от които познават противоречивия съветски лидер само от учебниците по история, изпитва дълбоко уважение към него.

За сравнение преди три години такова отношение са имали едва 21% от гражданите на страната. През 2015 г. е нараснал и броят на хората, които определят смъртта на диктатора като „загуба на велик вожд и учител“ – 24%, на фона на 18-19% в периода 2010-2013 г. На въпрос оправдани ли са жертвите, които понася съветският народ през епохата на сталинизма, с „да“ отговарят 45% от анкетираните – почти два пъти повече в сравнение с 25% през 2012 г.

Всенародната любов към Сталин е може би най-видна от отношението към изграждането на негов паметник в Москва. Докато през 2010 г. идеята се подкрепя от 24%, то през 2015 г. одобрение за подобна инициатива изказват 37% от участниците в допитването.

Няма точна статистика за жертвите на режима на Сталин, но се предполага, че загиналите от репресиите на диктатора са около 20 милиона.

1 коментар

  1. Андрешко каза:

    20 милиона всъщност са жертвите от Втората световна война !
    Да , по времето на Сталин наистина е имало репресии , но бройката няма нищо общо с широко тиражираните “ милиони “ от ПРОПАГАНДНИЯ режим на Никита Хрушчов .
    Йосиф Виссарионович има нещастието да бъде очернен след смъртта си както от Съветската , така и от Западната и Щатската пропаганда , които по негов адрес действаха абсолютно сумарно и координирано ! Историческите факти обаче говорят друго : Само за 8 следвоенни години , Съветският ръководител превръща СССР от РУИНА в мощна икономическа и ядрена Държава !!! А ние 25 години правим някакви “ преходи “ ( с които ставаме все по-бедни ) , и които са на път да ни ИЗЛИЧАТ от световната карта ! Така , че недейте да бързате да плюете по паметта на гордия Генералисимус . По-възрастните хора отлично помнят какъв Съветски съюз остави Сталин след себе си , а какво ни остави Горбачов !
    Когато фактите говорят , дори и боговете мълчат !

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране